2/25/2017

Jak ugotować dietetyczny krem z brokułów ?



Dzisiaj w mojej kuchni rządzi Pan Brokuł. Nie dość, że jest smaczny to posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Czy wiesz, że brokuł chroni przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka? Ale to nie wszystko ! Wpływa korzystnie na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi, czyli powinien być ulubionym warzywem cukrzyków. Wszystkie właściwości zawdzięcza zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza. Nie ma co się w takim razie dziwić, że brokuł zwany również zielonym kalafiorem uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Mam nadzieję, że nie tylko zdrowotne aspekty zachęciły Cie do wykorzystania brokułów w daniach skomponowanych przez Ciebie. Osobiście na pewno zdradzę Ci jeszcze wiele ciekawych przepisów na wykorzystanie go w kuchni aby dania były smaczne i co najważniejsze urozmaicone, nudy w kuchni nie chcemy !
Jak ugotować dietetyczny krem z brokułów? To bardzo proste, przygotuj sobie następujące produkty:

* 1 kg brokuła

* 4 ząbki czosnku
* 2 średnie cebule
* 1 średnią marchew , ok 90 g
* 50 g pietruszki, korzeń
* masło klarowane
* 1l bulionu warzywnego
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
* 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
* sól himalajską


Rozpocznij od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli, czosnku, pietruszki i marchewki. Do garnka z rozgrzanym masłem klarowanym wsyp odrobinę soli himalajskiej a następnie wrzuć wcześniej pokrojone warzywa. Przez około 2 minuty szklimy warzywa do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodaj kurkumę, pieprz cayenne i duś przez 5 min. Umyty i pokrojony w małe różyczki brokuł wrzuć do garnka i zalej go bulionem pozostawiając go na małym ogniu najlepiej pod przykryciem na około 10 minut do momentu kiedy będzie miękki. Dosyp pieprz cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut. Zupę do smaku dopraw solą himalajską i odstaw do ostygnięcia a następnie blenderem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. I oto w niedługi czas Twój krem jest gotowy do zjedzenia. Przed podaniem możesz dolać odrobinę śmietany 18 % dla złagodzenia smaku. Osobiście nie zabielam akurat tego kremu śmietaną tylko dodaję kiełków brokułowych.


Życzę smacznego !

Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger