Ja do kotletów jajecznych dodaję kaszę jaglaną, którą jak wiemy warto jeść ze względu na wartości odżywcze jak i lecznicze. A zatem, co potrzebujemy do przygotowania kotletów jajecznych ?
* szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 1 jajko surowe
* pół pęczku szczypiorku, pietruszki lub bazylii. Zioła dobieramy wedle uznania.
* mieloną sól himalajską
* pieprz mielony czarny/ ziołowy
* bezglutenową bułkę tartą
Od czego zaczynamy ? To proste ! Ugotuj 4 jajka na twardo oraz kaszę jaglaną i pozostaw ją pod przykryciem, aż do wystygnięcia. Do naczynia dadaj ugotowane wcześniej produkty, kaszę jaglaną oraz obrane i drobno pokrojone jajka. Miksuj przez około minutę ( w razie konieczności, powtórz jeszcze raz tą samą czynność) blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj surowe jajko, wybrane zioła w tym wypadku ja skorzystałam ze świeżej bazylii i przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na delikatnym ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Osobiście do smażenia używam masła klarowanego a jeżeli mi zabraknie to pod ręką zawsze znajdę oliwę . Ale uwaga, na jakiej oliwie możemy smażyć ? Więcej na ten temat przeczytasz w jednym z kolejnych wpisów, ale pamiętaj oliwa z oliwek extra virgin służy Nam tylko i wyłącznie do spożywania na zimno, idealny np. dodatek do sałatek, smażysz na oliwie Sansa.
Życzę Wam smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza