2/15/2017

Kruche ciasteczka orzechowe

Nigdy nie należałam do łasuchów a słodkości były tylko sporadycznym dodatkiem do mojego jadłospisu, ale od momentu kiedy zmieniłam dietę i styl życia poznałam przepisy na zdrowe desery i łakocie. Moją słodką historię rozpoczęłam od chyba najprostszych przepisów aby po niepowodzeniach nie zniechęcić się do kolejnych wybryków deserowych. Dlatego jeżeli jesteś laikiem i stawiasz pierwsze kroki w słodszej stronie kulinarnych podbojów swojej kuchni polecam rozpocząć od moich kruchych ciasteczek. Idealnie sprawdzą się w momencie niezapowiedzianych wizyt psiapsiółek czy teściowej do pogawędek przy kawie czy herbacie. Ich wykonanie to zaledwie 20-25 min razem z pieczeniem. Co Ci jest potrzebne do wykonania kruchych ciasteczek?

Składniki:
* 200 g masła orzechowego
* 100 g maki owsianej
* 1 jajko
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 50 g syropu klonowego
* 1/4 łyżeczkę esencji waniliowej
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* szczypta soli

Masło orzechowe robię sama dlatego mam pewność, że jest zdrowe i bez dodatków konserwantów, ale przepis na nie zdradzę w kolejnych postach. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Z masy która Ci powstała uformuj ciasteczka, wielkość jest dowolna. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieść swoje ciastka w odległości około 2-3 cm od siebie. Do rozgrzanego piekarnika, temperatura nie powinna przekraczać 180 °C, włóż blaszkę na ok 10-15 min do zarumienienia. Następnie wyjmij z piekarnika ciasteczka i wystudź je przed podaniem.
Voila ! Jedyne co Ci teraz pozostało to zaparzyć kawę bądź herbatę i zajadać się ciachami.
Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger