3/22/2017

Jaglanka z śliwkami i żurawiną


Kasza jaglana z owocami na śniadanie ? Zdecydowanie tak ! Jest lekkostrawna ale sycąca, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na przemianę materii ułatwiając tym samym odchudzanie. Zawiera sporą ilość antyoksydantów , dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki które odpowiedzialne są za procesy starzenia organizmu a nawet za powstawanie nowotworów. Jaglanka bo o niej mowa w mojej dzisiejszej wersji występuje w połączeniu z śliwkami które pozytywnie działają na trawienie i żurawiną która pomoże Ci schudnąć i uchronić przed wieloma chorobami takimi jak  na przykład zapalenie. Kasza jaglana bogata w witaminy w połączeniu z owocami stanowi odpowiednio zbilansowany posiłek, idealny wręcz na śniadanie. Do przygotowania pełnowartościowego posiłku przygotuj :

* 100 g kaszy jaglanej
* 30 g żurawiny
* 4-5 śliwek
* 20 g siemię lniane
* 20 g wiórków kokosowych
* 10 g kakaa
* 1 banana
* 1/2 łyżki miodu
* 50 g orzechów arachidowych niesolonych
* 100 ml mleka ryżowego
* 250 ml wody
* szczypta soli

Kaszę jaglaną gotuj w lekko osolonej wodzie do chwili, aż woda zostanie prawie całkowicie wchłonięta. Wlej mleko i poczekaj, aż kasza będzie miękka. Jaglankę dosłodź miodem. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki pozbywając się pestki i wraz z resztą składników dorzuć do kaszy i wszystko wymieszaj. Proponuję jaglankę podawać na ciepło.
Jaglanka to pożywny posiłek który jest prosty w przygotowaniu i nie zabiera dużo czasu.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger