3/02/2017
Placuszki owsiane z bananem i kokosem
Poranne wariacje w kuchni rozpoczęłam dzisiaj od placuszków. Płatki owsiane mają ogromne zastosowanie w kuchni i należą do najbardziej odżywczych i najzdrowszych produktów żywieniowych dlatego też na pewno często przeczytasz wpis z ich udziałem. Nie zapominaj, że płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, E i PP oraz minerały takie jak cynk i magnez które zapewniają sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Dlatego też jeżeli w dalszym ciągu masz wątpliwości od czego rozpocząć najlepiej dzień to podpowiem Tobie, że właśnie od takiej dawki witamin. Są idealnym pomysłem na śniadanie jak i również obiad. Świetnie komponują się z domową konfiturą. Co musisz przygotować sobie do przyrządzenia placuszków?
* 100 g mąki owsianej
* 100 g płatków owsianych
* 2 jajka
* 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
* szczyptę sody oczyszczonej
* 1 dużego banana
* 1 łyżkę wiórków kokosowych
* 1-2 łyżki miodu
Do miski wsyp mąkę owsianą, płatki, szczyptę sody oczyszczonej i proszek do pieczenia. Roztrzep jajka i dorzuć je wraz z resztą produktów. Wymieszaj wszystko ze sobą i odstaw na około 10 min aby płatki owsiane mogły nasiąknąć. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnie nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż je z dwóch stron na złocisty kolor. Placuszki możesz podać na ciepło ale równie dobrze mogą posłużyć jako zimna przekąska.
Miłego smażenia !
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza