4/21/2017

Bezglutenowe placki gryczane


Unikasz mąki pszennej bądź nie możesz jej spożywać ze względów zdrowotnych? Te placki przypadną Ci do gustu bo są przygotowane z mąki gryczanej która należy do produktów bezglutenowych. Osobiście unikam glutenu tylko i wyłącznie dla zdrowia, im mniej pszenicy tym lepiej aczkolwiek na zawsze się nie rozstaję z tym zbożem. Mąkę gryczaną otrzymujemy ze zmielonych nasion gryki która nie zawiera glutenu. Gryka poprawia pracę przewodu pokarmowego oraz obniża poziom cukru we krwi. Ale to nie wszystko, ponieważ gryka zawiera błonnik, magnez, potas, miedź, sód, wapń, selen oraz witaminy z grupy B. 
Ja swoje placki przyrządziłam z dodatkiem warzyw które wprost uwielbiam ale dobór ich jest dowolny, możesz przygotować je całkowicie czyste. Aby przygotować około 8 średniej wielkości placków

* 150 g mąki gryczanej
* 60 g pieczarek
* garść szpinaku
* 70 g suszonych pomidorów
* 1 jajko
* 150 ml mleka ryżowego
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* sól himalajska, pieprz

Do miski wsyp mąkę gryczaną, umyte i pokrojone wcześniej warzywa, szczyptę sody oczyszczonej. Roztrzep jajka i dorzuć je do reszty produktów. Wlej mleko ryżowe i dopraw wedle swojego uznania. Osobiście w tym wypadku używam tylko soli himalajskiej i pieprzu, ale równie smacznie placki będą się komponowały z odrobiną bazylii. Wymieszaj wszystko ze sobą i odstaw na około 10 min. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnie nałóż łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż je z dwóch stron na złocisty kolor. Placuszki możesz podać na ciepło ale równie dobrze mogą posłużyć jako zimna przekąska.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego !  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger