Kokos
to orzech palmy kokosowej który posiada wiele właściwości
zdrowotnych dzięki wartościom odżywczym znajdujących się głównie
w miąższu. Właśnie ta część kokosa jest bogata w błonnik,
kwas foliowy, potas i magnez a w szczególności w rzadko spotykane
nasycone kwasy tłuszczowe (trójglicerydy średniołańcuchowe-
MCT). Kwas MCT w odróżnieniu od znanych Nam kwasów pochodzenia
zwierzęcego które przyczyniają się do podwyższenia poziomu
cholesterolu i rozwoju miażdżycy ma cząsteczki znacznie mniejsze co
powoduje, że proces metabolizmu jest szybszy i wchłania się
bezpośrednio do żyły wrotnej. Kwasy tłuszczowe nie są dzięki
temu odkładane więc stanowią doskonałe źródło energii. Kokos
jest polecany na odchudzanie, aby obniżyć poziom cholesterolu, przy
przeziębieniach, na choroby skóry i dla osób walczących z
chorobami układu nerwowego ale i też dla alergików. Zastosowanie
ma jak sami widzimy imponujące ale może poznamy teraz wartości
odżywcze Naszych kokosów.
Wartość energetyczna - 354 kcal
Białko ogółem - 3,33 g
Tłuszcz - 33,49 g
Węglowodany - 15,23 g (w tym cukry proste 6.23)
Błonnik - 9,0 g
Witaminy
Witamina C – 3,3 mg
Tiamina – 0,066 mg
Ryboflawina – 0,020 mg
Niacyna - 0,540 mg
Witamina B6 - 0,054 mg
Kwas foliowy - 26 µg
Witamina E – 0,24 mg
Witamina K - 0,2 µg
Minerały
Wapń – 14 mg
Żelazo - 2,43 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 113 mg Potas - 356 mg
Sód – 20 mg
Cynk - 1,10 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Nie
da się ukryć, że najbardziej popularnym produktem w tych czasach
to olej kokosowy który posiada bogate zastosowanie. Pamiętać
jednak musimy, że mamy dwa rodzaje oleju kokosowego i aby w pełni
skorzystać z dobrodziejstw tego oto owocu palmy kokosowej stosować
powinniśmy olej nierafinowany zimno tłoczony zwany Extra Virgin.
Ponadto często wykorzystujemy w kuchni produkty kokosowe takie jak
mleczko i napoje kokosowe, mąki, syropy i wiórki kokosowe. Również
o nich sobie dzisiaj trochę opowiemy.
* Olej
kokosowy Extra Virgin w ok. 90% składa się z tłuszczów
nasyconych, które organizm człowieka przekształca bezpośrednio w
energię a nie magazynuje w postaci złogów lub zapasów tłuszczu.
Jednym z najważniejszych kwasów, który występuje w oleju Extra
Virgin jest kwas laurynowy. Wspomaga on układ immunologiczny, ma
działanie antybakteryjne i antywirusowe. Kwas laurynowy występuje
także w mleku matki. Dodatkowo olej kokosowy Extra Virgin zawiera
takie minerały jak: wapń, fosfor oraz potas oraz witaminy jak: A,
B, i C. Zastosowanie
znalazł w kuchni, w domowej apteczce, w kosmetyce oraz polecany
jest sportowcom. Po więcej informacji zapraszam kliknij tutaj
* Mleczko
kokosowe to miąższ kokosa o płynnej konsystencji. W umiarkowanych
ilościach wspomaga prawdziwą pracę organizmu a jego spożywanie
wspomaga również układ odpornościowy, obniża poziom
cholesterolu, poprawia ciśnienie krwi i zapobiega atakom serca i
udarom mózgu. Polecane jest wegetarianom i osobą uczulonym na
wszelkie rodzaje orzechy i przetwory mleczne ponieważ jest
całkowicie wolne od laktozy, soi, ziaren i orzechów.
* Mąka
kokosowa jest produktem bezglutenowym i wyróżnia się łagodnym
zapachem kokosa. Polecana jest w szczególności diabetykom, ,
gdyż zawiera znikomą ilość strawnych węglowodanów co za tym
idzie nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ma wysoką
zawartość błonnika oraz białka a zarazem niską zawartość
tłuszczu. Obniża poziom cholesterolu. Polecam mąkę kliknij tutaj
* Syrop
kokosowy, z kwiatów palm kokosowych charakteryzuje się niskim
indeksem glikemicznym, co oznacza, że jest doskonałą, wartościową
alternatywą dla tradycyjnych cukrów czy innych szeroko znanych
„słodzików”. Produkt dostępny jest kliknij tutaj
* Wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, żelaza ale znajdziemy w nich
takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz
witamy B i E. Zawarte w nich zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo
metabolizmu. Wiórki i płatki kokosowe stosujemy do
ciast, owsianki, jajecznego omleta czy niskokalorycznego
koktajlu.
* Woda
kokosowa jest bogata w pierwiastki i minerały, zawiera więcej elektrolitów niż większość napojów
produkowanych dla sportowców. Znajdziemy w niej też magnez, potas, wapń
i fosfor a także witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B5 i B6 oraz dużą zawartość witaminy C.
Także, Moi mili sami widzicie, że kokos to skarbnica witamin, minerałów
i kwasów tłuszczowych niezbędnym Nam do prawidłowego
funkcjonowania. Na pewno niejednokrotnie znajdziecie na moim blogu
przepis w użyciem wyżej wymienionych produktów. Doceniajmy to co
daje Nam zdrowie, siłę i energię.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza