4/25/2017

Czy kokos jest zdrowy ?


Kokos to orzech palmy kokosowej który posiada wiele właściwości zdrowotnych dzięki wartościom odżywczym znajdujących się głównie w miąższu. Właśnie ta część kokosa jest bogata w błonnik, kwas foliowy, potas i magnez a w szczególności w rzadko spotykane nasycone kwasy tłuszczowe (trójglicerydy średniołańcuchowe- MCT). Kwas MCT w odróżnieniu od znanych Nam kwasów pochodzenia zwierzęcego które przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy ma cząsteczki znacznie mniejsze co powoduje, że proces metabolizmu jest szybszy i wchłania się bezpośrednio do żyły wrotnej. Kwasy tłuszczowe nie są dzięki temu odkładane więc stanowią doskonałe źródło energii. Kokos jest polecany na odchudzanie, aby obniżyć poziom cholesterolu, przy przeziębieniach, na choroby skóry i dla osób walczących z chorobami układu nerwowego ale i też dla alergików. Zastosowanie ma jak sami widzimy imponujące ale może poznamy teraz wartości odżywcze Naszych kokosów.

Wartości odżywcze świeżego miąższu kokosa (w 100 g)

Wartość energetyczna - 354 kcal
Białko ogółem - 3,33 g
Tłuszcz - 33,49 g
Węglowodany - 15,23 g (w tym cukry proste 6.23)
Błonnik - 9,0 g
Witaminy

Witamina C – 3,3 mg
Tiamina – 0,066 mg
Ryboflawina – 0,020 mg
Niacyna - 0,540 mg
Witamina B6  - 0,054 mg
Kwas foliowy -  26 µg
Witamina E – 0,24 mg
Witamina K - 0,2 µg
Minerały

Wapń – 14 mg
Żelazo - 2,43 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 113 mg Potas - 356 mg
Sód – 20 mg
Cynk - 1,10 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


Nie da się ukryć, że najbardziej popularnym produktem w tych czasach to olej kokosowy który posiada bogate zastosowanie. Pamiętać jednak musimy, że mamy dwa rodzaje oleju kokosowego i aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw tego oto owocu palmy kokosowej stosować powinniśmy olej nierafinowany zimno tłoczony zwany Extra Virgin. Ponadto często wykorzystujemy w kuchni produkty kokosowe takie jak mleczko i napoje kokosowe, mąki, syropy i wiórki kokosowe. Również o nich sobie dzisiaj trochę opowiemy.
* Olej kokosowy Extra Virgin w ok. 90% składa się z tłuszczów nasyconych, które organizm człowieka przekształca bezpośrednio w energię a nie magazynuje w postaci złogów lub zapasów tłuszczu. Jednym z najważniejszych kwasów, który występuje w oleju Extra Virgin jest kwas laurynowy. Wspomaga on układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Kwas laurynowy występuje także w mleku matki. Dodatkowo olej kokosowy Extra Virgin zawiera takie minerały jak: wapń, fosfor oraz potas oraz witaminy jak: A, B, i CZastosowanie znalazł w kuchni, w domowej apteczce, w kosmetyce oraz polecany jest sportowcom. Po więcej informacji zapraszam kliknij tutaj
* Mleczko kokosowe to miąższ kokosa o płynnej konsystencji. W umiarkowanych ilościach wspomaga prawdziwą pracę organizmu a jego spożywanie wspomaga również układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, poprawia ciśnienie krwi i zapobiega atakom serca i udarom mózgu. Polecane jest wegetarianom i osobą uczulonym na wszelkie rodzaje orzechy i przetwory mleczne ponieważ jest całkowicie wolne od laktozy, soi, ziaren i orzechów.
* Mąka kokosowa jest produktem bezglutenowym i wyróżnia się łagodnym zapachem kokosa. Polecana jest w szczególności diabetykom, , gdyż zawiera znikomą ilość strawnych węglowodanów co za tym idzie nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ma wysoką zawartość błonnika oraz białka a zarazem niską zawartość tłuszczu. Obniża poziom cholesterolu. Polecam mąkę kliknij tutaj
* Syrop kokosowy, z kwiatów palm kokosowych charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że jest doskonałą, wartościową alternatywą dla tradycyjnych cukrów czy innych szeroko znanych „słodzików”. Produkt dostępny jest kliknij tutaj
* Wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, żelaza ale znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamy B i E. Zawarte w nich zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Wiórki i płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki, jajecznego omleta czy niskokalorycznego koktajlu.
* Woda kokosowa jest bogata w pierwiastki i minerały, zawiera więcej elektrolitów niż większość napojów produkowanych dla sportowców. Znajdziemy w niej też magnez, potas, wapń i fosfor a także witaminy  z grupy B - B1, B2, B3, B5 i B6 oraz dużą zawartość witaminy C.

Także, Moi mili sami widzicie, że kokos to skarbnica witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnym Nam do prawidłowego funkcjonowania. Na pewno niejednokrotnie znajdziecie na moim blogu przepis w użyciem wyżej wymienionych produktów. Doceniajmy to co daje Nam zdrowie, siłę i energię.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger