4/05/2017

Faszerowany bakłażan



Muszę się przyznać, że bakłażana unikałam jak ognia i robiąc zakupy zawsze było to warzywo na które nie zwracałam najmniejszej uwagi. Dzisiejszy wpis to pierwsza przygoda kulinarna w moim wykonaniu gdzie odegrał główne skrzypce własnie bakłażan, ale już wiem, że nie ostatnia. Jest warzywem które dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, magnezu i wapnia a także jest dobrym źródłem błonnika dlatego dobrze, że poszłam po rozum do głowy i odważyłam się w końcu na wykorzystanie go. Mało doceniany a jakże smaczny może być faszerowany wszystkim tak naprawdę na co masz ochotę.
Moje bakłażany wystąpią w dzisiejszym obiedzie między innymi wraz z czerwonym ryżem który charakteryzuje się słodkim smakiem oraz delikatnie orzechowym aromatem i posiada wiele wartości odżywczych. 

A mianowicie czerwony ryż:

* wpływa korzystnie na układ krążenia i działa
przeciwmiażdżycowo
* poprawia witalność i wpływa korzystnie na
układ odpornościowy
* zawiera witaminy A, D, E oraz magnez, cynk
i żelazo
* dzięki zawartości błonnika reguluje pracę układu pokarmowego
* reguluje poziom glukozy we krwi
Ale wracajmy do Naszego przepisu. Do przygotowania faszerowanych bakłażanów potrzebujesz:

* 2 średniej wielkości bakłażany
* 150 g czerwonego ryżu
* 60 g pora ( zielona część )
* 2 średniej wielkości świeże pomidory
* 120 g boczniaka
* 100 ml passaty pomidorowej
* olej rzepakowy
* garść świeżej bazylii
* kulka mozzarelli
* sól himalajska, pieprz

Umyj bakłażany i wydrąż z nich środek, który dodasz do potrawki. Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 °C .Wstaw ryż do gotowania i w między czasie pokrój umyte warzywa na małe cząstki. Aby ugotować farsz wlej do rondla olej, wsyp odrobinę soli himalajskiej, dodaj pokrojonego pora i podsmaż go do momentu kiedy będzie miękki. Do garnka dorzuć pokrojony miąższ bakłażana wraz z boczniakiem, kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora, posiekaną wcześniej bazylię i dolej passate pomidorową. Duś potrawkę ok 10 min na małym ogniu pod przykryciem a kiedy ryż się ugotuje dodaj go do garnka wraz z wodą w której się gotował (powinno jej pozostać ok 50 ml), wymieszaj dokładnie całość i  pozostaw na ogniu przez kolejne 5 min. Dopraw do smaku solą,  pieprzem i kiedy potrawka będzie gotowa wypełnij nią bakłażany a następnie na wierzch rozłóż pokrojoną w plastry mozzarelle  i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 25 min  po czym wyjmij i podaj do zjedzenia :)

Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger