* 1 szklankę daktyli
* 2 szklanki ryżu ekspandowanego
* 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego
* 2 łyżki żurawiny
* 4 ły zki orzechów ziemnych niesolonych
* 6 czubatych łyżek masła orzechowego
* 100 g czekolady gorzkiej
Do niewielkiej miski wrzuć daktyle i zalej je wrzątkiem tak aby woda przykryła je w całości i odstaw na około 15-20 minut, w tym czasie możesz posiekać żurawinę i orzechy ziemne. Po nasiąknięciu wyjmij daktyle i zblenduj je z niewielką ilością wody w której się moczyły do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wsyp do dużej miski ekspandowany ryż, posiekaną żurawinę wraz z orzechami oraz mesę daktylową i masło orzechowe. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i z powstałej masy uformuj batoniki układając je na płaskim talerzu bądź tacy pokrytym papierem do pieczenia. Tak przygotowane batony wstaw do lodówki na nie mniej niż 30 min. Czekoladę połam na małe kawałki i wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone batony po kolei oblej czekoladową polewą i odłóż ponownie na papier do pieczenia. Tak przygotowane batony pozostaw do zastygnięcia czekolady. Z przepisu uzyskasz około 10 batonów które przechowywać należy w lodówce i zamkniętym opakowaniu.
Batony gotowe, smacznego :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza