4/02/2017

Jak zrobić dietetyczne batony?


Każdy z Nas nie zważywszy na dietę czy zdrowy tryb życia ma ochotę od czasu do czasu na małą przekąskę w formie słodkich, czekoladowych batonów. Dostępne w sklepach, znanych marek batony napakowane są ogromną ilością cukru, soli i tłuszczu co doskonale wiemy, że nie wpływa korzystnie na Nasze zdrowie. Ponieważ życie nie polega na wiecznych wyrzeczeniach to i tym razem wyszłam na przeciw wyzwaniu pod tytułem: Jak zrobić dietetyczne i zdrowe batony? Co się okazało przygotowanie ich nie stanowi dużego problemu. Batony pozbawione są soli a zawarte w nich cukry to cukry proste które przyswajają się błyskawicznie i są świetnym źródłem energii. Polecam je każdemu a w szczególności są doskonałym produktem dla wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia jak i sportowców. To dzięki zasłudze głównego składnika- mowa tu o daktylach przez co batony zawierają tyle wartości odżywczych a mimo i tak dużej zawartości cukru ich regularne spożycie nie podnosi poziomu jego we krwi. Daktyle oprócz dawki cukru zawierają sporo potasu który reguluje ciśnienie krwi oraz witaminy PP, A, B1 i B2, a także fosfor, żelazo i magnez. Pierwiastek ostatni zalecany jest osobą żyjącym w wiecznym stresie, ponieważ usprawnia pracę serca i pomaga zmniejszyć jego skutki. Daktyle zawierają również sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je a także antyoksydantów, które zwiększają odporność organizmu. Oprócz tego daktyle łagodzą dolegliwości związane z osteoporozą i menopauzą, dzięki zawartości wapnia. Patrząc na aspekty zdrowotne mojej słodkiej przekąski osiągnęłam batony bez konserwantów o niewiarygodnie dobrym smaku. Dlatego też kiedy najdzie Cię ochota na batonowe słodkości przygotuj sobie do ich przyrządzenia:

* 1 szklankę daktyli

* 2 szklanki ryżu ekspandowanego

* 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego

* 2 łyżki żurawiny

* 4 ły zki orzechów ziemnych niesolonych

* 6 czubatych łyżek masła orzechowego

* 100 g czekolady gorzkiej

Do niewielkiej miski wrzuć daktyle i zalej je wrzątkiem tak aby woda przykryła je w całości i odstaw na około 15-20 minut, w tym czasie możesz posiekać żurawinę i orzechy ziemne. Po nasiąknięciu wyjmij daktyle i zblenduj je z niewielką ilością wody w której się moczyły do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wsyp do dużej miski ekspandowany ryż, posiekaną żurawinę wraz z orzechami oraz mesę daktylową i masło orzechowe. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i z powstałej masy uformuj batoniki układając je na płaskim talerzu bądź tacy pokrytym papierem do pieczenia. Tak przygotowane batony wstaw do lodówki na nie mniej niż 30 min. Czekoladę połam na małe kawałki i wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone batony po kolei oblej czekoladową polewą i odłóż ponownie na papier do pieczenia. Tak przygotowane batony pozostaw do zastygnięcia czekolady. Z przepisu uzyskasz około 10 batonów które przechowywać należy w lodówce i zamkniętym opakowaniu.

Batony gotowe, smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger