4/11/2017
Omlet jajeczny z jarmużem, szpinakiem i kurkumą
Brak pomysłu na śniadanie a czasu coraz mniej ? W takich sytuacjach zawsze u mnie sprawdza się omlet jajeczny. Możesz przyrządzić go tak naprawdę ze wszystkim co masz pod ręką i zawsze wyjdzie smaczny. Szybko, prosto a co najważniejsze zdrowo i smacznie. O tym, że jarmuż i szpinak jest zdrowy to wiemy. Przypomnijmy sobie może tylko jakie działania mają zielone listki których użyjemy do dzisiejszego śniadania.
Jarmuż to skarbnica błonnika, białka, wapnia, potasu, witamin K i C oraz silnego przeciwutleniacza które ma silne działanie antynowotworowe- sulforafanu.
Szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą a to zasłudze witaminy C, beta-karotenu oraz luteiny ( przeciwutleniacz ). Jest również bogaty w żelazo, kwas foliowy i potas.
Bogactwo witamin i minerałów zawarte jest dzięki Naszym dodatkom ale to nie wszystko. Aby wzbogacić smak i wzmocnić działanie antynowotworowe posiłku do omleta dosypałam kurkumę.
Do przygotowania omleta przygotuj :
* 3 jajka
* garść szpinaku
* garść jarmużu
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 50 g boczniaka
* szczypta soli himalajskiej
* olej rzepakowy
Posiekaj boczniaki, szpinak i jarmuż i wrzuć je do miski. Wsyp kurkumę i szczyptę soli himalajskiej. Wbij jajka i wszystko dobrze wymieszaj, Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, wlej zawartość miski i smaż na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.
Twoje śniadanie jest gotowe, smacznego !
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza