4/29/2017

Warzywno owocowy koktajl ze spiruliną


Jest to jeden z moich ulubionych koktajli do którego śmiało dodaję spirulinę, która jest nieodzownym składnikiem diety osób dbających o zdrowie. Spirulina to rodzaj algi, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka a także bardzo łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza z grupy B, a także witaminy E i beta-karotenu oraz minerałów: żelaza, cynku, miedzi, selenu i manganu. Wachlarz obecnych w spirulinie składników jest naprawdę szeroki. Zawiera kwas foliowy, chlorofil który ma właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne i antyoksydacyjne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Więcej o spirulinie i jej działaniu przeczytasz kliknij tutaj
Ponieważ spirulina ma swój charakterystyczny smak na który wiele osób narzeka proponuję aby dosypywać ją do różnego rodzaju koktajli. Owoce bądź warzywa z jakimi zostanie zmiksowana spirulina zneutralizują smak wodorostów przez co Nasz koktajl będzie nie dość, że smaczny to naprawdę bardzo zdrowy. Do przygotowania koktajlu przygotuj sobie:

* 90 g cukini
* garść szpinaku
* 1 dużego banana
* 1 niewielkie mango
* 1 cytrynę
* 1 łyżkę spiruliny
* ok 500 ml wody filtrowanej bądź mineralnej niegazowanej

Cukinię i szpinak dokładnie myjemy. Owoce obieramy i kroimy wraz z cukinią na mniejsze kawałki. Z cytryny staramy się wyodrębnić pestki. Dosypujemy spirulinę, wrzucamy umyty wcześniej szpinak i wszystko miksujemy. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję Naszego koktajlu dodajemy wodę. Osobiście wlewam 0,5 litra wody ale uważam, że każdy powinien dolać wody wedle swojego uznania. Koktajl ze spiruliną przygotowany :) Porcja na dwie solidne szklanki więc dzielmy się tym co dobre .

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger