5/26/2017

Ciasteczka kokosowe z chia


Dzisiaj jest dzień łakoci. Fit ciasteczka kokosowe są idealną wartościową mini przekąską i umilą chwile przy herbacie bądź kawie. Moją wersję wzbogaciłam dawką niezbędnych pełnowartościowych minerałów i witamin, a to wszystko za sprawą nasion Chia i ekspandowanego amarantusa.
Amarantus jest przede wszystkim bogatym źródłem składników mineralnych zwłaszcza żelaza, ale również wapnia, magnezu, potasu, fosforu , łatwo przyswajalnego białka, witamin  A, E, C i B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. A jeżeli chodzi o nasiona szałwi hiszpańskiej wspomagają odchudzanie i powodują uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika. Są naturalnym źródłem antyoksydantów, żelaza i potasu. Zawierają komplet niezbędnych aminokwasów
Nie możemy również zapomnieć o wartościach odżywczych samego kokosa o którym pisałam już, dlatego też zachęcam do przeczytania wpisu :



Jak sami widzicie ciasteczka " napakowane są" samym zdrowiem a do ich przygotowania potrzebujesz :

* 150 g mąki kokosowej
* 20 g amarantusa ekspandowanego
* 2 jajka
* 2 łyżki wiórków kokosowych
* 100 ml mleka roślinnego
* 200 ml mleczka kokosowego
* 2 łyżki syropu klonowego
* 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
* 2 łyżki nasion Chia

Nasiona Chia najlepiej jest przygotować sobie już dzień bądź około 3-4 godziny wcześniej.Na bazie puddingu Chia przygotujemy Nasze ciasteczka. Aby go przygotować cofnijmy się do wpisu :

Pudding Chia

Proporcję z poprzedniego wpisu zmieniamy na potrzeby przepisu. Przygotowany pudding z mleczka kokosowego, nasion chia, wiórków kokosowych i mleka roślinnego, użyłam ryżowego z kokosem przelewamy do większej miski. Dosypujemy resztę składników i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Z masy która Ci powstała uformuj ciasteczka, wielkość jest dowolna. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieść swoje ciastka w odległości około 2-3 cm od siebie. Do rozgrzanego piekarnika (temperatura nie powinna przekraczać 180 °C), włóż blaszkę na ok 10-15 min do zarumienienia. Następnie wyjmij z piekarnika ciasteczka i wystudź je przed podaniem.

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger