5/06/2017

Krem z szparagów, kurkumą i czarnuszką


I przyszedł okres na szparagi, dlatego też to właśnie one powinny gościć na Waszych talerzach w wzmożonych ilościach. Szparagi, tym bardziej zielone są skarbnicą niezbędnych dla Naszego organizmu witamin i minerałów. Szparagi są bogate w kwas foliowy, witaminy E i C, w minerały takie jak potas, wapń i fosfor oraz błonnik, inulinę i glutation. O szparagach pisałam już wcześniej, dlatego jeżeli chcesz poznać ich właściwości odżywcze zapraszam do zapoznania się z wpisem poświęconym tylko im :

Dlaczego powinniśmy jeść szparagi ?

Dzisiaj wykorzystamy te drogocenne warzywa do przyrządzenia pożywnej zupy w której można się wprost rozkochać. Samo przygotowanie zajmie Tobie zaledwie 30 min. Mój krem ze szparagów wzbogaciłam dodatkowo kurkumą i czarnuszką.

Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce i mózg. Pomocna w walce z rakiem i chorobą Alzheimera.
Czarnuszka, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych- linolowego i linolenowego oraz witamin z grupy B, E, beta- karoten oraz minerały tj. wapń, żelazo, magnez potas i cynk. Polecana jest alergikom, osobom mającym problem z odpornością oraz anemikom, ponieważ zawarte w niej związki podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów. Działa przeciwwrzodowo, reguluje poziom cukru we krwi.


Do przygotowania kremu ze szparagów potrzebujesz:

* 2 ząbki czosnku
* 1 średnią cebulę
* 400 g zielonych szparagów
* 500 ml bulionu warzywnego
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1 łyżeczkę tymianku
* 1/2 łyżeczki czarnuszki
* sól himalajską, pieprz
* olej rzepakowy

Szparagi umyj i odkrój twardą i grubą część ( ok 3-4 cm ), a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Obierz i posiekaj w drobną  kostkę cebulę i czosnek.  Do garnka z rozgrzanym olejem rzepakowym wsyp odrobinę soli himalajskiej a następnie wrzuć cebulę i czosnek. Przez około 2 minuty szklimy je do uzyskania złocistego koloru. Dorzuć pokrojone szparagi dodaj kurkumę i duś przez 5 min. Zalej warzywa bulionem, dosyp tymianek i pozostaw na małym ogniu do momentu kiedy szaragi zmiękną. Zupę do smaku dopraw solą himalajską i pieprzem i odstaw do ostygnięcia a następnie blenderem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed podaniem dodaj czarnuszkę.

Czarnuszkę możesz zakupić kliknij tutaj

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger