5/20/2017

Omlet z pokrzywą i kurkumą



Sezon na pokrzywę czas start. Świeżo zebrana z ogródka u Mamy na pewno się idealnie sprawdzi jako dodatek do śniadania. Ale żeby tego było mało postanowiłam drogocenną pokrzywę połączyć z jedną z najzdrowszych przypraw świata, kurkumą. Słynie ona z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych, Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce i mózg. Pomocna jest również w walce z rakiem i chorobą Alzheimera. O samej pokrzywie i jej leczniczych właściwościach pisałam, dlatego też dla odświeżenia pamięci zapraszam Cię do zajrzenia tutaj:

Jakie właściwości lecznicze posiada pokrzywa?

Omlet, bo dzisiaj o nim mowa i to właśnie on rozpoczął mój kulinarny dzień często gości w moim śniadaniowym jadłospisie. Jest pożywny, sycący i smakuje wręcz idealnie w wytrawnej formie jak i również na słodko. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować go w bardzo zdrowej kombinacji. Do przyrządzenia go potrzebne Ci są:

* 3 jajka
* łyżkę siemię lniane
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczkę kurkumy
* solidną garść świeżej pokrzywy
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* pieprz i sól himalajska

Liście pokrzywy dokładnie opłucz a następnie sparz wrzątkiem, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wbij jajka i dodaj pozostałą część produktów. Dokładnie wszystko wymieszaj z sobą. Rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego na patelni, wlej zawartość miski i smaż na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.

Tak rozpoczęty dzień na pewno na zdrowie Ci wyjdzie.

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger