5/29/2017
Orkiszowy omlet z jarmużem
Oto moja kolejna propozycja na śniadanie w formie szybkiego omleta. Posiłek który rozpoczyna mój dzień powinien być syty, pożywny i jak najbardziej zdrowy. Odpowiednio rozpoczęty dzień to dobry dzień a pełnowartościowe śniadanie doda Nam energii. Staram się w kuchni wykorzystywać jak najwięcej jarmużu który jest skarbnicą błonnika, białka , wapnia, potasu oraz witamin K i C. Nie zapominajmy, że ma silne działanie antynowotworowe dzięki sulforafanu. Aby śniadanie było zdrowsze omlet doprawiłam do smaku kurkumą, jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, mózg i serce. Kurkumę zawsze kupuj ekologiczną. Dostępna w zwykłych sklepach, niecertyfikowana posiada dużo zanieczyszczeń. Osobiście zakupy robię w sprawdzonych sklepach, polecam kliknij tutaj. Do przygotowania omletu potrzebne Ci będą:
* 3 jajka
* 2 łyżki otrębów orkiszowych
* garść jarmużu
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* szczypta soli himalajskiej
* olej rzepakowy
* pieprz
Posiekaj jarmuż i wrzuć je do miski. Wsyp otręby, kurkumę i szczyptę soli himalajskiej wraz z pieprzem. Wbij jajka i wszystko dobrze wymieszaj. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, wlej zawartość miski i smaż na małym ogniu pod przykryciem z obu stron. Omlet przerzuć na talerz i zajadaj się zdrowym posiłkiem.
Smacznego :)
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza