5/31/2017

Sałatka z kozim serem, szpinakiem, chią i truskawkami


Kiedy pojawiają się świeże truskawki staję się szczęśliwym człowiekiem. Uwielbiam ten owoc w każdej postaci i o każdej porze roku mogłabym je wręcz pochłaniać. Wykorzystując świeże truskawki dostępne już naszego pochodzenia, które są niezastąpione, wygrała dzisiaj sałatka. Przygotowanie posiłku jest szybkie, zdrowe i proste. W skład sałatki wchodzi świeży szpinak który ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą dzięki zawartości witaminy C, beta- karotenu oraz luteiny (przeciwutleniacz). Nie zapominajmy, że jest bogaty z żelazo, kwas foliowy i potas. Aby wzbogacić o witaminy i minerały Nasze danie nie szczędziłam również w nasiona Chia. Bogate są w kwasy tłuszczowe omega- 3 i omega- 6, błonnik. Użyłam ich w dwóch postaciach, nasiona oraz oleju zimno tłoczonego. Do przygotowania sałatki niezbędne będą :

* garść świeżego szpinaku
* kilka sztuk świeżych truskawek
* łyżkę nasion Chia
* łyżkę pestek dyni lub płatków migdałowych
* ok 70 g koziego sera
* olej z nasion Chia

Szpinak wraz z truskawkami umyj dokładnie, osusz i wrzuć do miski. Wlej olej z nasion chia i wszystko ze sobą wymieszaj. Przełóż całość na talerz. Pokrój kozi ser na mniejsze kawałeczki i dorzuć go sałatki. Wsyp nasiona  Chia i płatki migdałowe lub pestki dyni. Sałatkę możesz polać redukcją balsamiczną ( gęsty ocet balsamiczny) . Pozostaję Ci teraz tylko delektować się smakiem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger