5/12/2017
Sałatka z szparagami i kozim serem
Sałatki są jedną z moich ulubionych przekąsek. Pozwalają na stworzenie pełnego fantazji talerza, jest to świetna zabawa w dobieranie odpowiednio smaków. Pamiętaj, że potrawy przygotowane przez Ciebie mają smakować Tobie a nie całemu światu, dlatego baw się produktem. Korzystając z sezonu szparagowego postanowiłam urozmaicić moją sałatkę dodając do niej prawdziwą skarbnice witamin i minerałów w postaci zielonych szparagów. Odnośnie drogocennych wartości odżywczych szparagów pisałam w poprzednich postach, dlatego też jeżeli masz ochotę przypomnieć sobie dlaczego powinniśmy właśnie je pochłaniać w większych ilościach zapraszam do ciekawej lektury:
Dlaczego powinniśmy jeść szparagi ?
Wracając do przepisu, do przygotowania sałatki potrzebujesz :
* pęczek zielonych szparagów
* garść roszponki
* 50 g jeżyn
* 20 g koziego sera
* 100 g malin
* 1 łyżkę syropu klonowego
* wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Szparagi umyj i odkrój twardą i grubą część ( ok 3- 4 cm), a następnie pokrój je na mniejsze kawałki
i blanszuj. Roszponkę wraz z owocami umyj a następnie osusz z nadmiaru wody. Maliny wsyp do małego rondla i na niewielkim ogniu podgrzej je ciągle mieszając a następnie dodaj łyżkę syropu klonowego. Zdejmij maliny z ognia i pozostaw je do ostudzenia a następnie blenderem miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kozi ser, akurat ja wybieram w formie rolady, pokrój na małe kawałki. Na talerz wrzuć roszponkę, jeżyny i kozi ser. Wszystko polej gęstym sosem malinowym i na wierzch posyp płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.
Prosto i smacznie :)
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza