5/24/2017

Wiosenna zupa warzywna


Wydawałoby się , że przygotowanie zupy jest długotrwałym procesem. Moja dzisiejsza zupa jest wspomnieniem dzieciństwa kiedy wbiegałam do ogrodu u babci i zbierałam warzywa z których to Ona przygotowała mi lekką zupę warzywną. Uwielbiam wracać wspomnieniami do tego beztroskiego czasu. Zupa może i nie jest skomplikowana ale ma w sobie coś, dzięki czemu pojawia mi się uśmiech na twarzy. Tak mało a zarazem tak wiele w dzisiejszych czasach.  Sama zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu i możesz do niej wrzucić dowolne składniki. Osobiście skorzystałam z tego co było mi pod ręką. Do ugotowania lekkiej a zarazem pożywnej zupy potrzebujesz:

* 2 marchewki
* 1 niewielki seler
* parę ziemniaków
* pęczek koperku świeżego
* bulion warzywny około 500 ml
* kapustę pekińską
* sól himalajską i pieprz
* olej rzepakowy

Rozpocznij od umycia, obrania i pokrojenia w kostkę selera, marchwi i dowolną ilość kapusty pekińskiej . Do garnka z rozgrzanym olejem rzepakowym wsyp odrobinę soli himalajskiej a następnie wrzuć wcześniej pokrojone warzywa. Przez około 3-4 minut szklimy warzywa do uzyskania złocistego koloru . Następnie zalej warzywa bulionem warzywnym. Ilość bulionu jest uwarunkowana tym jak gęstą zupę chcesz uzyskać i pozostaw go na małym ogniu do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Dorzuć posiekany koperek i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zupę do smaku dopraw solą himalajską i pieprzem. Dodatkowo przed podaniem dorzuciłam parę listków pietruszki do ozdoby.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger