Buraki, bo dzisiaj
o nich mowa choć niedoceniane, kryją w sobie prawdziwą skarbnice
składników mineralnych. W głównej mierze buraki przeznaczone są
do celów konsumpcyjnych aczkolwiek swoje zastosowanie znalazły
jeszcze w produkcji cukru ( buraki cukrowe) i jako pożywienia dla
zwierząt (buraki pastewne). Kuracja buraczana często zalecana jest
w leczeniach antynowotworowych, usuwaniu toksyn jak i
zwiększenia wydolności organizmu. Z każdym produktem powinniśmy
jednak uważać. Burak ma również swoich przeciwników. Picie soku
ze świeżego buraka przynosi bardzo dużo korzyści, aczkolwiek
musimy pamiętać,że długotrwałe
spożycie nadmiaru azotanów, które buraki mają w swoim składzie,
może wpływać ujemnie na ogólne parametry krwi, prowadząc także
do anemii. Czyli co za dużo to niezdrowo. Każda dieta powinna być
odpowiednio zbilansowana aby przyniosła pozytywne efekty. Jak już
wcześniej wspominałam buraki to źródło niezbędnych do
prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych i witamin.
Witamina C zawarta w
burakach zapobiega nowotworom, alergią i infekcjom. Z kolei
witaminna B1
wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego,
krwionośnego. Żelazo
i obecność kobaltu
wykazuje właściwości krwiotwórcze oraz są pomocne w leczeniu
niedokrwistości. Magnez
zwalcza negatywne skutki stresu i zmęczenia oraz wspomaga
funkcjonowanie mózgu a wapń
wpiera zęby i kości. Miedź
zawarta w burakach odpowiada za gospodarkę kolagenu, żelaza a sód
i potas odpowiadają
za gospodarkę wodną organizmu. Ale to nie wszystko. Buraki również:
- wzmacniają odporność organizmu
- obniżają ciśnienie krwi
- mają działanie antynowotworowe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy
- działają odmładzająco, redukują oznaki starzenia się
- mają wpływ na poprawę wyglądu stanu włosów, skóry i paznokci
- zmniejszają ryzyko zachorowań na osteoporozę
- dzięki zawartości fitosteroli obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i homocysteiny dzięki kwasowi foliowemu i bateinie
- działają odksztuśnie
- zapobiegają wadom rozwojowym płodu ponieważ buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego
- wspomagają walkę z wirusami
- łagodzą objawy menopauzy
- poprawiają nastrój
- pomagają odkwasić organizm i przywrócić właściwą równowagę kwasowo-zasadową ponieważ są zasadotwórcze
- wspomagają odporność
- przeciwdziałają zgadze
- wspomagają przemianę materii
Surowe buraki mają niski
indeks glikemiczny co oznacza, że wolno uwalniają energię. Zaleca
się stosowania kuracji w ramach profilaktyki antynowotworowej na
bazie soku z buraków, która powinna być stosowana przez 6 tygodni
nie więcej niż 2 razy w roku. Surowy sok z buraka można łączyć z
jabłkiem i marchewką dla urozmaicenia smaku. Osoby aktywne fizycznie
które również startują w sportach wytrzymałościowych powinny
stosować i spożywać sok z świeżego buraka dzięki zawartych w
nim azotanów. Liczne badania naukowe potwierdzają, że spożycie
soku z surowych buraków zmniejsza koszt tlenowy aktywności
fizycznej, tym samym zwiększając ogólną wydolność organizmu.
Pamiętajmy jednak, że
każda kuracja powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym lub
dietetykiem. Spożywanie produktu w nadmiernej ilości niestety może
prowadzić do złego samopoczucia i może wyrządzić więcej złego
w Naszym organizmie niż dobrego. Jednocześnie każdy organizm ma
zupełnie inną tolerancję na nadmiar spożycia danego produktu.
Pamiętajmy o zbilansowanej diecie gdzie burak na stałe powinien się
znaleźć w niej jako jeden z podstawowych produktów . Zastosowanie
buraka w kuchni jest obszerne i na pewno każdy z Was znajdzie dla
siebie odpowiednie przepisy z jego udziałem. Polecam zupy, surówki
, sałatki jak i wypieki.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza