6/07/2017

Dietetyczne kaszotto z kurkami i jarmużem


Cudowny okres przed Nami, pełen świeżych owoców, warzyw i oczywiście grzybów. Czas na kurki właśnie się rozpoczął więc nie mogłam zrobić nic innego jak tylko przygotować z nich coś prostego a zarazem smacznego . Dzisiaj proponuję Wam kaszotto z kurkami i jarmużem. Zaczynam na nowo doceniać i wykorzystywać w swojej kuchni kaszę jęczmienną. Jest bogata w błonnik a co za tym idzie- pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Kasza jęczmienna jest bogata w witaminy z grupy B, E, K , PP oraz kwas foliowy, wapń, cynk i miedź. W związku z dużą zawartością skrobi kasza zapewnia organizmowi energię na długi czas. Całemu daniu dodaje aromatu smak kurek a żeby dostarczyć organizmowi jeszcze więcej wartości odżywczych dodałam jarmuż i siemię lniane. Jarmuż jest skarbnicą błonnika, białka, wapnia potasu i witamin K i C a siemię lniane jest naturalnym sposobem na poprawę samopoczucia. Wpływa pozytywnie na strukturę przewodu pokarmowego, reguluje pracę jelit oraz wspomaga odchudzanie. Posiada pozytywny wpływ na Naszą skórę , paznokcie i włosy. Obniża poziom złego cholesterolu, reguluje hormony oraz poprawia krążenie. Polecam ten posiłek każdemu ale w szczególności osobą które dbają o swoją figurę. Do przygotowania dietetycznego kaszotta potrzebujesz:
  
* 150 g kaszy jęczmiennej
* 1 cebulę
* 100 g kurek
* 1 ząbek czosnku
* 10 g masła
* 500 ml bulionu
* olej rzepakowy
* dużą garść jarmużu
* 1 łyżeczkę tymianku suszonego
* 1 łyżkę siemienia
* sól himalajska, pieprz

Na dużej patelni podgrzej olej rzepakowy razem z suchą kaszą jęczmienną, zalej bulionem i dosyp tymianek. Gotuj całość przez około 10-15 min do momentu wygotowania płynu. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i mieszając zeszklij je . Dodaj masło, opłukane i pokrojone w mniejsze kawałki kurki i jarmuż. Dosyp siemię lniane i  nieustannie mieszając smaż całość przez około 5-7 min. Dopraw do smaku całość solą himalajską i pieprzem. Kaszotto możesz po wyłożeniu na talerz posypać parmezanem aczkolwiek ja wybieram taką o to wersję.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger