6/03/2017

Krem z zielonych szparagów z bazylią



Niestety, małymi krokami dobiega końca sezon na świeże szparagi, dlatego też postanowiłam wykorzystać je w pełni. Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na krem z zielonych szparagów. Tym razem  będzie z dodatkiem bazylii. O tym, że szparagi są zdrowe i dzięki nim dostarczamy niezbędnych witamin i minerałów naszemu organizmowi to już wiemy a jeżeli nie to zapraszam do ciekawego wpisu

Dlaczego powinniśmy jeść szparagi?

Szparagi są mało kaloryczne dlatego też polecam ich spożywanie jako przekąska, dodatek do dań czy zupę. Do przygotowania kremu z zielonych szparagów niezbędne będą:

* pęczek zielonych szparagów
* 50 g cebuli
* 1 ząbek czosnku
* 1 ziemniak
* 10 g masła
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* ok. 10 listków świeżej bazylii
* 500-600 ml bulionu
* sól himalajska, pieprz
* olej rzepakowy

Szparagi umyj i odkrój twardą i grubą część ( ok 3-4 cm), a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Obierz i posiekaj na drobną kostkę cebulę, czosnek i ziemniaka. Do garnka z rozgrzanym olejem rzepakowym wsyp odrobinę soli himalajskiej a następnie wrzuć cebulę, czosnek i ziemniaki. Szklimy je do uzyskania złotego koloru przez około 3-4 minuty a następnie dosypujemy kurkumę i dorzuć szparagi, duś całość na małym ogniu około 5 minut. Zalej wszystko bulionem, dorzuć świeżą bazylię i pozostaw do momentu kiedy szparagi zmiękną. Zupę do smaku dopraw solą himalajską i pieprzem i odstaw do ostygnięcia. Blenderem zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed podaniem możesz dodać do ozdoby listek bazylii a jeżeli lubisz możesz całość oprószyć parmezanem lub płatkami migdałowymi.

Smacznego życzę Wam :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger