6/15/2017

Wegański pasztet z kaszą jaglaną i żurawiną

Wegański pasztet jest kolejnym pomysłem na zdrowy, pełnowartościowy dodatek do śniadania. Na co dzień spożywam posiłki bezmięsne. W pełni wegetarianką nazwać się nie mogę ponieważ moja dieta nie wyklucza ryb i owoców morza. Pasztet jest łatwy w przygotowaniu a porównując z mięsnymi propozycjami na pewno jest bogatszy w wartości odżywcze które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kolejny powód aby czasami sięgnąć po równie smaczne a jednak zdrowsze i bezmięsną produkty. Do przygotowania pasztetu potrzebujesz kaszy jaglanej która jest lekkostrawna ale sycąca, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na przemianę materii ułatwiając tym samym odchudzanie. zawiera sporą ilość antyoksydantów, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki które odpowiedzialne są za procesy starzenia organizmu a nawet za powstawanie nowotworów. Ale to nie jedyny składnik pasztetu. Oprócz ziół znajdziesz w nim soczewice zieloną która przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. A zawarta w pasztecie żurawina przyczynia się do zachowania zdrowia dróg moczowych i nerek. Jest naturalnym źródłem antyoksydantów, fawonoidów, pektyny, antocyjanów a także witamin: C, B1, B2, PP, prowitaminy A, błonnika oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Jak sami widzicie pasztet jest idealnym dodatkiem do pieczywa na rozpoczęcie odpowiednio dnia . Żeby przygotować pasztet potrzebujesz:

* 200 g zielonej soczewicy
* 100 g kaszy jaglanej
* 100 ml oleju rzepakowego
* 2 średnie cebule
* 4 łyżki suszonej żurawiny
* 3 łyżki sosu sojowego
* 2 liście laurowe
* 2 ziarna ziela angielskiego
* 2 goździki
* 1 łyżeczkę majeranku
* 1/2 łyżeczki cząbru
* 1/4 łyżeczkę lubczyku
* szczypta gałki muszkatałowej
* sól himalajska, pieprz
* oliwa

Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą, solą, liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Smaż na małym ogniu do momentu aż zeszkli się cebula. Następnie wyciągnij przyprawy i wyrzuć je. Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę a następnie ostudzone wrzuć do miski dodając wcześniej zeszkloną cebulkę, sos sojowy, olej i dosyp pozostałą część ziół i przypraw. Wszystko blenderem zmiksować na gładką masę. Posiekaj na mniejsze kawałki suszoną żurawinę i dorzuć ja do miski. Wymieszaj dokładnie całość. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 45-50 min. Aby pasztet nie był wilgotny od spodu należy foremkę posmarować olejem i wysypać grubą warstwę bułki tartej. Jeżeli po upływie czasu pasztet nie ma zbitego wierzchu piecz go przez kolejne 10-15 min. Wystudź i możesz podać go do zjedzenia.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger