6/09/2017

Wegetariański barszcz ukraiński


Z czystym sumieniem możemy podziękować Ukrainie za tak pyszną zupę która przyszła i na dobre wpisała się w jadłospis nie jednego Polaka. Prosta zupa która oczaruje smakiem każdego a kiedy wspomnimy również o wartościach odżywczych nasz zachwyt wzrośnie. Zupa jest lekkostrawna i pożywna. Skład zupy nie jest wybujały, do jej przygotowania potrzebujesz głównie buraków które są skarbnicą witamin, między innymi z grupy B jak i witaminy C, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo, potas, miedź i cynk . W skład zupy również wchodzą inne warzywa, a żeby ją przygotować potrzebujesz:

* 4-5 łyżki suchej dowolnej fasoli
* 1 ząbek czosnku
* 4-5 sztuk niewielkich buraków
* włoszczyzna
* koperek świeży
* 1 łyżkę soku z cytryny
* 2 ziemniaki
* niewielki kawałek kapusty białej
* 2 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego

Fasolę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości i odsącz. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wcześniej dokładnie umyte, obrane i pokrojone warzywa. Warzywa mogą być pokrojone w kosteczkę, słupki bądź starte na tarce, forma jest dowolna. Pora pokrój na talarki, kapustę poszatkuj i dodaj do zupy. Całość gotuj przez około 30 min na małym ogniu. Dodaj fasolę, czosnek z praski, koperek, sok z cytryny oraz dopraw całość solą i pieprzem i gotuj przez kolejne 15-20 min. Przed podaniem możesz dodać łyżkę śmietany i ugotowane wcześniej jajko na twardo i odrobinę świeżego koperku.

Ps. jeżeli chcesz aby wersja była wegetariańska wystarczy nie dodawać śmietany i jajka. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger