7/09/2017
Brownie z czerwonej fasoli
Słodkości nigdy nie były moim natchnieniem. Już jako dziecko zawsze słodycze stały u mnie na dalszym planie. Rozkochana w warzywach podchodziłam do słodkich wypieków bardzo sceptycznie, jednak muszę przyznać, że z każdym to nowym przepisem zmieniam pomału swoje upodobania i nastawienie. Od długiego czasu zbierałam się aby spróbować swoich sił w brownie z czerwonej fasoli. Muszę przyznać szczerze, że jest to świetny przepis nie tylko dla wyćwiczonych mini cukierników ale również dla osób stawiających pierwsze małe kroczki w zdobywaniu pewności siebie w zdrowych słodkościach. Samo przygotowanie brownie jest proste i nie jest bardzo pracochłonne. Aby przygotować blaszkę ciasta bez dodatku maki potrzebujesz:
* 2 puszki czerwonej fasoli
* 2 średniej wielkości banany
* 4 jajka
* 4 łyżki ciemnego, naturalnego i niesłodzonego kakao
* 3 łyżki ksylitolu fińskiego
* 3 łyżki oleju kokosowego Extra Virgin
* czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Fasole z puszki przesyp do durszlaka i dokładnie opłucz a następnie wsyp całość do miski. Wszystkie składniki dorzuć do fasoli i bardzo dokładnie blenderem miksuj do uzyskania jednolitej, delikatnej bez grudek konsystencji. Tak przygotowaną masę przelej na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i umieść ją w nagrzanym piekarniku na około 50 min. Brownie może po wyciągnięciu z piekarnika mieć trochę płynną konsystencję, gdy się ochłodzi powinno być gotowe. Upieczone ciasto możemy przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Dla bardziej wymagających podam również przepis na polewę:
* parę kostek gorzkiej czekolady
* łyżkę oleju kokosowego Extra Virgin
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Tak przygotowaną polewą możesz udekorować dodatkowo ciasto.
Brownie najlepiej smakuje kiedy spędzi parę godzin w lodówce. Przygotowane ciasto jest puszyste, czekoladowe i niesamowicie smaczne.
Smacznego! :)
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza