Jaka Waszym zdaniem powinna być idealna przekąska? No tak, na pewno zdrowa i smaczna. Od siebie dodam, że jak spełnia jeszcze funkcję dodatku do dania głównego otrzymuje miano idealnej. Wykorzystywanie warzyw w kuchni powinno stać się nawykiem każdego. Inspiracji jest wiele a każdorazowa zabawa w kuchni kończy się nowym pomysłem na przyszłe, godne polecenie dania. Czy wiesz, że marchewka jest źródłem witaminy A ( w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych kartonoidów), witaminy C, K, witamin z grupy B oraz potasu, magnezu, miedzi, manganu i sodu? Marchew poprawia stan skóry, paznokci i włosów, wspomaga pamięć i koncentrację, wspiera układ nerwowy, wzmacnia odporność, oczyszcza i odtruwa organizm, redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy jak i chorób nowotworowych.wspomaga wzrok.
Marchew- wartości odżywcze
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 41 kcal / 173 kJ |
Białko | 0,93 g |
Tłuszcz ogółem | 0,24 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,037 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,014 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,117 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,002 g |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 | 0,000 g |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 | 0,000 g |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 | 0,000 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,115 g |
Węglowodany | 9,58 g |
Błonnik pokarmowy | 2,8 g |
Witamina A | 16706 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,66 mg |
Witamina K1 | 13,2 µg |
Witamina C | 5,9 mg |
Witamina B1 | 0,066 mg |
Witamina B2 | 0,058 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,983 mg |
Witamina B6 | 0,138 mg |
Kwas foliowy | 19 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,273 mg |
Wapń | 33 mg |
Żelazo | 0,30 mg |
Magnez | 12 mg |
Fosfor | 35 mg |
Potas | 320 mg |
Sód | 69 mg |
Cynk | 0,24 mg |
Miedź | 0,05 mg |
Mangan | 0,14 mg |
Selen | 0,1 µg |
Fluor | 3,2 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Marchewka świetnie sprawdza się w kuchni i znalazła swoje przeogromne zastosowanie. Śmiało z niej możemy przygotować zupę, surówkę, sok czy ciasto. Idealnie komponuje się z różnymi rodzajami kasz, ryży czy warzyw strączkowych. Współgra jako dodatek do mięs czy ryb.
Ale dzisiaj tak jak wspomniałam powyżej, marchewka będzie moją przekąską. Aby ją przygotować potrzebujesz:
* parę sztuk świeżej, młodej marchewki
* tymianek
* masło bądź w wersji wege oliwę
* szczypta soli himalajskiej
Marchew dokładnie należy umyć i obrać lub wyszorować dobrze szczoteczką. Marchewkę układamy w parowarze, posypujemy tymiankiem, najlepiej świeżym. Całość skrapiamy oliwą lub układamy odrobinkę masła, posypujemy solą do smaku lub wyłączamy ją z użytku. Włączamy parowar na około 15 min i oczekujemy na gotową marchewkę. Jeżeli ktoś nie posiada parowaru może marchewkę ugotować w wodzie.
Smacznego :)
Ps. pamiętajmy o równowadze w zbilansowanej diecie. Marchew jest bardzo zdrowa ale jej nadmierne spożywanie może przynieść efekty uboczne ( pomarańczowe plamy na skórze).
Po ugotowaniu indeks glikemiczny marchewki wzrasta, nie jest ona wskazana w nadmiarze osobą walczącym z nawagą lub borykającym się z cukrzycą.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza