7/14/2017

Ogórki małosolne


Przełom czerwca i lipca zawsze kojarzy mi się z ogórkami małosolnymi. Każdy miesiąc ma swoje uroki i dobrodziejstwa którymi nas obdarowuje ale najbardziej wzmożonym okresem na który oczekuję z niecierpliwością jest właśnie lipiec. Dojrzałe , świeże gruntowe warzywa rozpieszczają mnie zawsze swoim urodzajem. Lato mogłoby trwać cały rok. Przepis z którym chciałabym się podzielić pochodzi od mojej Mamy. Sprawdzony niejednokrotnie więc jest na pewno godny polecenia. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujesz :

* 1,5 kg ogórków gruntowych 
* ok 5 cm kawałek korzenia chrzanu
* 6 ząbków czosnku
* 2 łyżeczki ziaren gorczycy
* 2 łyżki soli himalajskiej
* 3 liście chrzanu
* ok 7 gałązek kopru wraz z " baldachimem" kwiatu
* ok. 2 litry wody


Aby ogórki były chrupkie i twarde, pamiętajmy aby kupić je ze sprawdzonego źródła. Te które serwują Nam hipermakety najczęściej mają bardzo dużo nawozów i szybko pleśnieją i robią się miękkie po podkiszeniu.
Dokładnie umyj ogórki, zalej je wodą i pozostaw najlepiej na noc. Wylej wodę, jeszcze raz przepłucz i odetnij końcówki, dzięki temu Nasze ogórki szybciej się ukiszą. Ząbki czosnku najlepiej zgnieć ręką. W garnku zagotuj wodę z solą, wymieszaj dokładnie aby sól się roztopiła.
Do kiszenia używam albo glinianego naczynia bądź dużego słoja. Na dno ułóż liście chrzanu, gałązki kopru i wcześniej rozgniecione ząbki czosnku. Następnie ułóż ułóż bardzo ciasno ogórki pomiędzy przekładając pozostałymi przyprawami. Ogórki zalej gorącą wodą tak, aby wszystkie znalazły się pod wodą i przykryj talerzykiem bądź zakręć zakrętkę jeżeli masz słój.
Teraz pozostaje Nam tylko czekanie. Ogórki powinny być gotowe po upływie około 2-3 dni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger