7/24/2017

Zupa pomidorowa jak u Mamy


Uwielbiam zupy, co zapewne dało się zauważyć. W dzieciństwie moja Mama gotowała ich wiele widząc z jakim entuzjazmem je pochłaniam. Zupę którą mogłam jeść na potęgę to nic innego jak pomidorówka. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i chyba każdemu smakuje. Sama zupa przyrządzona jest ze świeżych pomidorów, a że teraz jest ich najlepszy okres to korzystajmy z nich. Mam zasadę w kuchni jedną, staram się wykorzystywać warzywa i produkty sezonowe. Są one wtedy najsmaczniejsze i bogate we wszystkie witaminy i składniki mineralne. Soczyste, pełne smaku pomidory aż same się proszą aby coś z nich przyrządzić. Do klasycznej zupy pomidorowej potrzebujesz:

* 1 ząbek czosnku
* 1 średnią cebulę
* oliwę z oliwek
* 800 g świeżych pomidorów
* 1 łyżkę eko koncentratu pomidorowego
* 500- 600 ml bulionu warzywnego
* 1 łyżeczkę oregano
* ok 10 listków bazylii
* 1 łyżkę posiekanego koperku
* sól himalajska, pieprz

Rozpocznij od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów oraz pokrojenia ich na małe kawałki. Obierz i posiekaj na drobną kostkę cebulę, czosnek i ziemniaka. Do garnka z rozgrzanym olejem rzepakowym wsyp odrobinę soli himalajskiej a następnie wrzuć cebulę, czosnek. Szklimy je do uzyskania złotego koloru przez około 3-4 minuty a następnie dosypujemy oregano. Dorzuć pomidory, duś całość na małym ogniu około 10 minut. Zalej wszystko bulionem, dorzuć świeżą bazylię i koncentrat pomidorowy, pozostaw do momentu kiedy pomidory zmiękną. Osobiście, gotuję zupę przez około 40 min. Zupę do smaku dopraw solą himalajską i pieprzem, dosyp koperek i gotuj kolejne 10 min. Prze podaniem zupę możesz ozdobić listkiem bazylii lub gałązką koperku.
  
Smacznego życzę Wam :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger