8/16/2017
Dietetyczne batony orkiszowe z żurawiną
Batoniki orkiszowe są idealną przekąską. Sprawdzają się wszędzie. Można je zabrać na spacer, do pracy, na uczelnie oraz zapakować dziecku do szkoły. Pożywny, zdrowy i smaczny przerywnik od codziennych obowiązków przyda się każdemu. Batoniki dzięki swojej zawartości są skarbnicą witamin i minerałów. Napakowane drogocennymi ziarnami dodadzą nam energii i pozostawią uczucie sytości na długi czas. Aby przygotować batoniki potrzebujesz płatków, są jednym z głównych składników. Tym razem sięgnęłam po orkiszowe ponieważ coraz bardziej doceniam właściwości odżywcze i lecznicze tego zboża. Orkisz głównie zawiera węglowodany, ale stanowi również dobre źródło białka, błonnika pokarmowego, żelaza, manganu, magnezu, fosforu, cynku i witamin z grupy B. Czy wiesz, że regularne spożywanie orkiszu wpływa korzystnie na :
* zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego
* reguluje metabolizm
* obniża poziom cholesterolu we krwi
* hamuje działanie wolnych rodników
* zmniejsza ryzyko miażdżycy
* pobudza do pracy układ odpornościowy
* kontroluje poziom cukru cukru we krwi
* poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko anemii
* wpływa na układ hormonalny
Orkisz powinien stać się jednym z głównych produktów w kuchni nie tylko patrząc na swoje właściwości ale również pod względem smakowym. Ma lekko słodkawy smak i orzechowy aromat. Orkisz dostępny jest w wielu wariantach, dlatego też jego wykorzystanie nie stanowi większego problemu. Wracając do batoników, do ich przygotowania potrzebujesz:
* 100 g miodu
* 3 duże banany
* 300 g płatków orkiszowych
* 100 g żurawiny suszonej
* 20 g sezamu białego
* 40 g słonecznika
* 40 g wiórek kokosowych
* 1 łyżkę nasion Chia
Miód podgrzej w rondelku na małym ogniu i przelej do większej miski. Banany obierz ze skórki, rozgnieć dokładnie do uzyskania jednolitej masy i wymieszaj z gorącym miodem.
Dosyp do miski pozostałą część składników, wymieszaj wszystko z sobą tak aby się połączyły ze sobą. Pozostaw tak wyrobioną masę na około 25- 30 min, w tym czasie płatki orkiszowe namiękną.
Przygotowaną masę umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozgrzanego piekarnika (180° C) włóż blaszkę z masą na około 15-20 min. Po upływie tego czasu wyciągnij, ostudź a następnie pokrój na mniejsze batoniki.
Pychotka:) Smacznego
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza