8/03/2017

Humus z bobu


Bubomania rozpoczęta. Na pierwszy wpis z udziałem bobu wybrałam smarowidło do chleba, czyli humus z bobu. Idealny bezglutenowy, wegański dodatek do śniadania, samo zdrowie. Bób jest jedną z najbardziej pożądanych roślin strączkowych w okresie letnim. Bogaty w błonnik, witaminy między innymi A, C, B1, B6 i kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, żelazo, cynk i wapń. Dzięki temu bób posiada działanie odkwaszające, antynowotworowe, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi jak i leczy trudno gojące się rany. Jak widać bób to nie tylko smakołyk kulinarny ale również roślina która posiada mnóstwo wartości odżywczych które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie Naszego organizmu.
Do przygotowania humusu z bobu potrzebujesz:

* 1 kg świeżego bobu
* 1/2 szklanki pasty tahini
* 2-3 ząbki czosnku
* 2 łyżki soku z cytryny
* 3-4 łyżki zimnej filtrowanej wody
* 2 łyżki posiekanego koperku
* 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
* otartą skórkę z połowy cytryny
* sól himalajką
* oliwa z oliwek

Zagotuj wodę w garnku, wrzuć umyty bób, po około 4 minutach gotowania na niewielkim ogniu dodaj około pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotuj bób do momentu aż będzie miękki. Odcedź i zlej go zimną wodą a następnie wrzuć go na około 2-3 minuty do miski z zimną wodą i ponownie odcedź go. Teraz możesz przejść do chyba najbardziej żmudnej czynności, tj obrania bobu ze skórki. Aby umilić sobie tą czynność w moim przypadku raz na jakiś czas kosztuję ziarenka bobu, delikatne podjadanie nikomu na złe nie wyjdzie. Do naczynia blendera dodaj obrany bób ( możesz pozostawić sobie pół szklanki aby posypać humus z wierzchu świeżymi ziarnami bobu), czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, koperek, tymianek, szczyptą soli i wodę ( proponuję początkowo dodać 3 łyżki) i wszystko miksować blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej pasty. Jeżeli uznasz, że należy dodać więcej wody aby konsystencja była lekka dodaj ją i zmiksuj ponownie. Posmakuj humus, jeżeli stwierdzisz, że przydałoby się go dosolić czy dodać odrobinę pieprzu, zrób to i wymieszaj go a następnie przełóż do miski, polej oliwą i posyp skórką z cytryny.

Humus jest przepyszny. Jem go nie tylko z tradycyjnym razowym pieczywem ale również idealnie się sprawdzi jako przekąska z dodatkiem wafli ryżowych.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger