8/28/2017

Krem ze szczawiu


Zupa szczawiowa... Wspomnienia mojego dzieciństwa. Klasyczna wersja mojej Mamy to zupka z ryżem i ugotowanym jajkiem. Postanowiłam ją trochę zmodyfikować. Przygotowałam ją w formie kremu. Smakuje równie smacznie a jest idealnym rozwiązaniem na urozmaicenie podstawowych przepisów wyciągniętych z rodzinnego domu. Szczaw jest niskokaloryczny. Zawiera dużą ilość witaminy C, A, B2, B6, E, PP oraz kwasu foliowego i beta- karotenu. Nie zapominajmy również o minerałach takich jak żelazo, wapń, krzem i magnez. Dzięki zawartości błonnika i wyżej wymienionych witamin i minerałów, szczaw pobudza trawienie, działa moczopędnie, zwiększa apetyt, chroni wątrobę i serce.
Ponieważ szczaw zawiera kwas szczawiowy nie jest wskazane spożywanie jego w nadmiernych ilościach. Może stanowić dodatek do zup czy innych posiłków ale z rozsądkiem.  Do przygotowania kremu potrzebne będą:

* 3 ziemniaki
* 4 ząbki czosnku
* 2 średniej wielkości cebule
* 500 g świeżego szczawiu
* 1 l bulionu warzywnego
* olej rzepakowy
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Do garnka na zimny olej wsyp odrobinę soli himalajskiej i wcześniej umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę cebulę, ziemniaki i czosnek. Zeszklij całość mieszając aby nic nie przywierało. Wlej bulion i gotuj do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Wrzuć umyty i pokrojony szczaw. Gotuj przez około 7-10 min. Dopraw do smaku solą himalajską i odstaw do wystudzenia się. Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej masy. Zupa jest gotowa. Polecam czysty krem lub z dodatkiem jajka.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger