8/28/2017

Pasta z pieczonych warzyw


Kiedy w domu pozostają mi warzywa to od razu nasuwa mi się pomysł aby z nich ugotować pożywna zupę, ale nie tym razem. Dzisiaj wykorzystamy je do pasty z pieczonych warzyw. Pasta będzie idealnym dopełnieniem naszego śniadania. Kupne pasty najczęściej zawierają mnóstwo niepotrzebnych ulepszaczy które jak wiemy pozytywnie nie wpływają na nasze zdrowie. Jestem zwolennikiem domowej kuchni co nie oznacza że nie lubię poznawać i testować nowych to kulinarnych pomysłów wybitnych szefów kuchni. Pasta dzięki zawartości warzyw jest pożywna i bogata w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, pity lub wafli. Do jej przygotowania potrzebujesz :

* 1/4 niewielkiego kalafiora
* 1 cukinię
* średni bakłażan
* 2 cebule
* 2 papryki czerwone
* 1/4 selera
* 1 łyżkę oregano
* 1 łyżkę tymianku
* 2 łyżki sosu sojowego
* garść posiekanej natki pietruszki
* oliwa sansa lub olej rzepakowy
* sól himalajska i pieprz

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Z papryki wyciągnij środek wraz z pestkami. Nasmaruj warzywa oliwą lub olejem i wsadź je do nagrzanego piekarnika ( 180 ). Po 20 minutach wyciągnij upieczone warzywa i wrzuć je do miski pozostawiając tylko paprykę, piecz ją do momentu kiedy skórka będzie opieczona, koloru czarnego. Wyciągnij paprykę, ostudź ją i obierz ją ze skórki. Miąższ dorzuć do miski z warzywami. dosyp przyprawy, sos sojowy i natkę pietruszki. Wszystko zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do smaku możesz dosypać sól himalajską, pieprz i wymieszać dokładnie ze sobą. Pasta na śniadanie jest gotowa.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger