8/25/2017
Wegański gulasz sojowy
Brak pomysłu na obiad, a do tego czas nagli ? Jest to jeden z najbardziej pożywnych i sytych obiadów którego przygotowanie to zaledwie 30 min. Może być bez podany bez dodatków lub z gotowaną kaszą, pieczywem, ziemniakami. W gulaszu oprócz warzyw znajdziesz krajankę sojową. Zwracaj uwagę aby była ekologiczna i z dopiskiem: bez GMO. Soja jest bogatym źródłem białka, witamin ( B1, B2, B6, K i kwasu foliowego), minerałów ( potas, mangan, cynk, magnez, wapń, miedź, selen) oraz lecytyny i błonnika. Dzięki zawartości minerałów i witamin soja na działanie:
* zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych
* działa przeciwmiażdżycowo
* obniża poziom cholesterolu we krwi
* wzmacnia odporność organizmu
* poprawia koncentrację i pamięć
* reguluje gospodarkę wodno- elektrolitową organizmu
* przeciwdziała chorobom serca
Krajanka sojowa to produkt który jest wytwarzane głównie z mąki sojowej. Przypomina smakiem mięso dlatego też często jest używana jako zamiennik w kuchni wegetariańskiej lub wegańskiej. Proste w przygotowaniu co tym bardziej zachęca do ich wykorzystania. Do przyrządzenia gulaszu potrzebujesz:
* 150 g krajanki sojowej
* 1 większą cebulę
* 300 g cukini
* 250 g pieczarek
* 1 puszkę ( 500 g) fasoli czerwonej
* 2 łyżeczki kminku
* 1 puszkę ( 400 g) pomidorów krojonych
* 500 ml bulionu warzywnego
* 1 łyżeczkę ekologicznej przyprawy do warzyw strączkowych
* olej rzepakowy
* sól himalajska
Na dno dużej patelni lub garnka wlej olej i wsyp odrobinę soli himalajskiej. Obrane wcześniej i umyte warzywa , tj, cukinia, pieczarki i cebulę wrzuć do rozgrzanego naczynia i poczekaj aż zmięknie i się zarumieni. Zalej całość bulionem, wrzuć kostkę sojową i gotuj na małym ogniu do momentu kiedy kostka napęcznieje. Następnie dorzuć całą zawartość puszki fasoli i pomidorów. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 10 min. Wsyp kminek wraz z ekologiczną przyprawą do dań z warzywami strączkowymi, wmieszaj i pozostaw na koleje 10 min. Do smaku możesz jeszcze delikatnie dosolić na sam koniec. Obiad gotowy, teraz czas jedynie podać na talerzu i się zajadać.
PS. przyprawę do dań z fasoli, soczewicy, soi kupisz tutaj, kliknij . Polecam
Smacznego :)
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza