Jak doprawić potrawę ? Jakich ziół użyć ? Jakie zioła pasują do potraw ? Niejednokrotnie zapewne zadajecie sobie to pytanie w kuchni podczas gotowania. Zioła czy przyprawy powinny wydobyć smak potrawy a nie ją zdominować. Niestety w większości przypadków dania są zawładnięte smakiem przyprawy czy też zioła które wybieramy. Czasami nasza decyzja jest uwarunkowana upodobaniem a czasami znajomością tylko poszczególnych ziół. Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w podjęciu słusznej decyzji co do wyboru a potrawy zaczną nabierać nowego smaku. Dzisiaj nauczymy się odpowiednio dobierać smaki tak aby gotowanie sprawiało Nam jeszcze większą zabawę i chęć otwierania się na nowe doznania. Musimy również pamiętać że zioła i przyprawy odgrywają nie tylko ogromną rolę w kuchni ale też w naszym organizmie. Ułatwiają trawienie, poprawiają metabolizm oraz wzmagają apetyt. Świeże a zarazem suszone zioła zawierają minerały, witaminy oraz przeciwutleniacze w większych ilościach niż co poniektóre warzywa czy owoce. Zawarte w ziołach unikalne substancje lecznicze wpływają korzystnie na zdrowie jak i pomagają przywrócić witalność i odporność. Poniżej znajdziecie tabelę z rozpiską i podziałem.
Zioła
|
Ryby i owoce morza
|
Mięsa
|
Warzywa i owoce
|
Bazylia
|
Ryby smażone śródziemnomorskie, małże, skorupiaki
|
Baranina, cielęcina,
wieprzowina, indyk
|
Sałata, pomidor, groch, marchew, czosnek, kapusta, ziemniaki
|
Czarnuszka
|
Indyk, jagnięcina, drób, cielęcina
|
Sałata, pomidor, szparagi, brokuł, kalafior
|
|
Czosnek niedźwiedzi
|
Raki, smażone ryby słodkowodne
|
Królik, pieczony drób,mięso wędzone i grillowane
|
Grzyby, pomidor, sałata, ziemniaki, groch
|
Cząber
|
Smażone ryby (węgorz, makrela)
|
Baranina, wieprzowina, kaczka, królik, indyk, podroby, mięso
mielone
|
Warzywa strączkowe, pomidor, grzyby, ziemniaki
|
Esragon
|
Ryby gotowane, skotupiaki
|
Branina smazona, cielęcina, podroby
|
Sałata, pomidor, ogórek, grzyby, groch
|
Jałowiec
|
Pieczona, wędzona szynka wieprzowa, dziczyzna
|
||
Kolendra
|
Ryby pieczone , skorupiaki
|
Królik, mięso mielone, drób pieczone, smazony i gotowany
|
Warzywa straczkowe,kapusty, ogórek, papryka
|
Koper
|
Marynowane i gotowane ryby, małże
|
Zając pieczony, baranina, smażona i gotowana wołowina
|
Grzyby, ziemniaki, ogórek, fasole
|
Kozioradka
|
Pieczone ryby śródziemnomorskie, tuńczyk, makrela
|
Drób, cielęcina, wołowina
|
Warzywa strączkowe, ziemniaki, pomidor
|
Liść laurowy
|
Gotowane, smażone i marynowane ryby
|
Mięsa duszone, smażone, potrawki mięsne, gulasz
|
Ziemniaki, kapusta, warzywa strączkowe, marchew
|
Lubczyk
|
Ryby pieczone
|
Baranina, wieprzowina, gotowana wołowina, drób, królik,
mięso mielone
|
Warzywa strączkowe, kapusty, ziemniaki
|
Majeranek
|
Małże, śledź, raki, łosoś, flądra
|
Mięsa mielone, wędzone, smażone, gęś, kaczka, dziczyzna
smażona
|
Warzywa strączkowe, ziemniaki, grzyby, kapusty
|
Melisa
|
Skorypiaki, ryby gotowane
|
Pieczony drób, gulasz z baraniny i cielęciny
|
Sałata, papryka, fasolka szparagowa
|
Oregano
|
Pieczone ryby śródziemnomorskie, małże
|
Steki, mięso z grilla, drób pieczony i grillowany, mięso
mielone
|
Pomidor, cukinia, bakłażan, papryka
|
Pietruszka
|
Małże, pieczone ryby środziemnomorskie
|
Królik, mięso mielone, smażone, pieczony drób
|
Warzywa korzeniowe, grzyby, papryka, ziemniaki, sałata,
pomidor
|
Rozmaryn
|
Pieczone ryby śródziemnomorskie, wegorz, krewetki w
skorupkach
|
Grillowane mięsa, pieczeń , podroby, pieczony drób i królik
|
Ziemniaki, grzyby, kapusty, fasole, cukinia, pomidor
|
Szafran
|
Ryby gotowane, małże w sosie
|
Jagnięcina, baranina, potrawy z drobiu, podroby
|
Warzywa strączkowe, pomidor, kapusty
|
Szałwia
|
Smażone ryby śródziemnomorskie, małże, węgorz
|
Baranina, cielęcina, dzik, królik, wieprzowina, grillowane
warzywa, drób pieczony
|
Warzywa korzeniowe, strączkowe, kapusty, ziemniaki
|
Tymianek
|
Małże, skorupiaki, karp, węgorz, ryby marynowane
|
Mięsa z grilla, smażone, wędzone,mielone, podroby, drób,
dziczyzna
|
Warzywa korzeniowe, strączkowe, kapusty, grzyby, papryka
|
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza