9/15/2017

Jak doprawić potrawę? Jakie zioła wybrać ?


Jak doprawić potrawę ? Jakich ziół użyć ? Jakie zioła pasują do potraw ? Niejednokrotnie zapewne zadajecie sobie to pytanie w kuchni podczas gotowania. Zioła czy przyprawy powinny wydobyć smak potrawy a nie ją zdominować. Niestety w większości przypadków dania są zawładnięte smakiem przyprawy czy też zioła które wybieramy. Czasami nasza decyzja jest uwarunkowana upodobaniem a czasami znajomością tylko poszczególnych ziół. Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w podjęciu słusznej decyzji co do wyboru a potrawy zaczną nabierać nowego smaku. Dzisiaj nauczymy się odpowiednio dobierać smaki tak aby gotowanie sprawiało Nam jeszcze większą zabawę i chęć otwierania się na nowe doznania. Musimy również pamiętać że zioła i przyprawy odgrywają nie tylko ogromną rolę w kuchni ale też w naszym organizmie. Ułatwiają trawienie, poprawiają metabolizm oraz wzmagają apetyt. Świeże a zarazem suszone zioła zawierają minerały, witaminy oraz przeciwutleniacze w większych ilościach niż co poniektóre warzywa czy owoce. Zawarte w ziołach unikalne substancje lecznicze wpływają korzystnie na zdrowie jak i pomagają przywrócić witalność i odporność. Poniżej znajdziecie tabelę z rozpiską i podziałem.


Zioła
Ryby i owoce morza
Mięsa
Warzywa i owoce

Bazylia
Ryby smażone śródziemnomorskie, małże, skorupiaki
Baranina, cielęcina,
wieprzowina, indyk
Sałata, pomidor, groch, marchew, czosnek, kapusta, ziemniaki

Czarnuszka

Indyk, jagnięcina, drób, cielęcina
Sałata, pomidor, szparagi, brokuł, kalafior

Czosnek niedźwiedzi
Raki, smażone ryby słodkowodne
Królik, pieczony drób,mięso wędzone i grillowane
Grzyby, pomidor, sałata, ziemniaki, groch

Cząber
Smażone ryby (węgorz, makrela)
Baranina, wieprzowina, kaczka, królik, indyk, podroby, mięso mielone
Warzywa strączkowe, pomidor, grzyby, ziemniaki
Esragon
Ryby gotowane, skotupiaki
Branina smazona, cielęcina, podroby
Sałata, pomidor, ogórek, grzyby, groch
Jałowiec

Pieczona, wędzona szynka wieprzowa, dziczyzna


Kolendra
Ryby pieczone , skorupiaki
Królik, mięso mielone, drób pieczone, smazony i gotowany
Warzywa straczkowe,kapusty, ogórek, papryka

Koper
Marynowane i gotowane ryby, małże
Zając pieczony, baranina, smażona i gotowana wołowina
Grzyby, ziemniaki, ogórek, fasole

Kozioradka
Pieczone ryby śródziemnomorskie, tuńczyk, makrela
Drób, cielęcina, wołowina
Warzywa strączkowe, ziemniaki, pomidor

Liść laurowy
Gotowane, smażone i marynowane ryby
Mięsa duszone, smażone, potrawki mięsne, gulasz
Ziemniaki, kapusta, warzywa strączkowe, marchew

Lubczyk
Ryby pieczone
Baranina, wieprzowina, gotowana wołowina, drób, królik, mięso mielone
Warzywa strączkowe, kapusty, ziemniaki

Majeranek
Małże, śledź, raki, łosoś, flądra
Mięsa mielone, wędzone, smażone, gęś, kaczka, dziczyzna smażona
Warzywa strączkowe, ziemniaki, grzyby, kapusty
Melisa
Skorypiaki, ryby gotowane
Pieczony drób, gulasz z baraniny i cielęciny
Sałata, papryka, fasolka szparagowa

Oregano
Pieczone ryby śródziemnomorskie, małże
Steki, mięso z grilla, drób pieczony i grillowany, mięso mielone
Pomidor, cukinia, bakłażan, papryka

Pietruszka
Małże, pieczone ryby środziemnomorskie
Królik, mięso mielone, smażone, pieczony drób
Warzywa korzeniowe, grzyby, papryka, ziemniaki, sałata, pomidor

Rozmaryn
Pieczone ryby śródziemnomorskie, wegorz, krewetki w skorupkach
Grillowane mięsa, pieczeń , podroby, pieczony drób i królik
Ziemniaki, grzyby, kapusty, fasole, cukinia, pomidor

Szafran
Ryby gotowane, małże w sosie
Jagnięcina, baranina, potrawy z drobiu, podroby
Warzywa strączkowe, pomidor, kapusty

Szałwia
Smażone ryby śródziemnomorskie, małże, węgorz
Baranina, cielęcina, dzik, królik, wieprzowina, grillowane warzywa, drób pieczony
Warzywa korzeniowe, strączkowe, kapusty, ziemniaki

Tymianek

Małże, skorupiaki, karp, węgorz, ryby marynowane
Mięsa z grilla, smażone, wędzone,mielone, podroby, drób, dziczyzna
Warzywa korzeniowe, strączkowe, kapusty, grzyby, papryka

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger