9/24/2017
Naleśniki z kuskusem, jabłkiem i żurawiną
Pożywny posiłek, który zaspokoi głód na wiele godzin w formie naleśników. Wprost idealny sposób na odżywcze śniadanie. Uwielbiam naleśniki w każdej odsłonie. Mogą być w wersji wytrawnej, ale to te na słodko skradły moje serducho. Aby urozmaicić i stworzyć idealny pełnowartościowy posiłek, który rozpocznie mój dzień, postanowiłam zastąpić klasyczny serek czy twarożek z dżemem pożywnym farszem z zapiekanych jabłek, żurawiny i kaszy kuskus. Ostatni składnik nadzienia pozytywnie wpływa na odbudowę tkanek w organizmie jak i budowę mięśni a to dlatego, że jest bogatym źródłem białka łatwo przyswajalnego. Kasza kuskus zawiera duże ilości błonnika a niewiele tłuszczu, jest lekkostrawna i pomocna w odkwaszaniu organizmu. Z kolei jabłka i żurawina to skarbnica witamin, w szczególności witaminy C. Dzięki temu mają działanie przeciwbakteryjne i uodparniające. Żurawina często jest stosowania przy problemach z żołądkiem, pęcherzem, przeziębieniem czy anginą. Takimi właśnie posiłkami możemy wspomóc organizm w trakcie deszczowych i pochmurnych miesięcy. Do wykonania naleśników przygotuj:
Ciasto na naleśniki :
* 200 g mąki pszennej typ 550/650
* 4 jajka
* 500 g mleka
* 50 g ksylitolu
* 70 g palonego masła
* szczypta soli himalajskiej
Do naczynia blendera wsyp ksylitol i zmiksuj go na pył. Dodaj resztę produktów ( na końcu mleko które należy wlewać sukcesywnie, pomału, nie wszystko od razu) dokładnie mikserem wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane ciasto najlepiej jest pozostawić na dzień lub noc w lodówce. Ja wybieram opcję na noc. Następnego dnia wystarczy usmażyć cienkie placki na naleśniki.
Farsz do naleśników:
* szklankę ugotowanej kaszy kuskus
* 4 średniej wielkości starych jabłek
* 1/2 szklanki suszonej żurawiny
* olej rzepakowy
* 1 łyżkę kakao naturalnego
* 1/4 łyżeczki cynamonu
Do rondelka wlej odrobinę oleju rzepakowego. Dodaj wcześniej umyte, obrane i starte na tarce jabłka, żurawinę oraz cynamon. Na małym ogniu przesmaż całość przez około 5 min cały czas mieszając. Dodaj kaszę i kakao. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 min. Farsz jest gotowy, zwiń naleśniki i się zajadaj.
Smacznego :)
AUTOR:
Prosto z talerza
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza