9/19/2017

Rozgrzewający krem z marchewki z imbirem


Nieubłaganie czas leci, pory roku się zmieniają, zupy gęstnieją i powoli rozgrzewają. Pogoda jasno daje do zrozumienia, że powinniśmy sobie przypomnieć o istnieniu imbiru. Czy Nasza zupa tylko Nas rozgrzeje? No właśnie nie. Dzięki imbirowi ułatwi trawienie, złagodzi mdłości, wyleczy przeziębienie i co ucieszy z pewnością Nas kobiety przyśpieszy spalanie tłuszczu i podejmie walkę z uporczywym i znienawidzonym cellulitem. Imbir również chroni przed tworzeniem się zakrzepów i przynosi ulgę chorym stawom. Nie możemy jednak zapomnieć o wartościach odżywczych i właściwościach leczniczych marchewki. Jest ona źródłem witaminy A ( w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych kartonoidów), witaminy C, K, witamin z grupy B oraz potasu, magnezu, miedzi, manganu i sodu? Marchew poprawia stan skóry, paznokci i włosów, wspomaga pamięć i koncentrację, wspiera układ nerwowy, wzmacnia odporność, oczyszcza i odtruwa organizm, redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy jak i chorób nowotworowych.wspomaga wzrok.
Jak sami widzicie ta zupa to wprost idealny pomysł na pojawiającą się jesienną pogodę. Rozgrzeje, uzupełni witaminy i poprawi kondycję Naszego organizmu. A zatem, do przygotowania zupy potrzebujesz:

* 2 średnie cebule

* 2 ząbki czosnku
* 2-3  cm startego korzenia imbiru
* 1 średniej wielkości pomidora
* 1 łyżeczkę oleju kokosowego Extra Virgin
* 750- 800 g marchewki
* 700 ml bulionu warzywnego
* olej rzepakowy
* sól himalajską, pieprz

Do garnka z rozgrzanym olejem rzepakowym wsyp odrobinę soli himalajskiej a następnie wrzuć wcześniej poszatkowany czosnek i cebulę. Przez około 2 minuty szklimy do uzyskania złocistego koloru. Dodaj umytą i pokrojoną w kostkę lub talarki marchew. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem na około 5 min. Następnie dodaj imbir, wmieszaj i duś całość przez 5 min mieszając całość co chwilę aby się nic nie przypaliło. Wlej bulion warzywny, wymieszaj i gotuj 15 min do wrzenia. Dodaj olej kokosowy i pozostaw na ogniu przez kolejne 2-3 min. Zupę do smaku dopraw solą himalajską i pieprzem, odstaw do ostygnięcia a następnie blenderem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krem gotowy :) Smacznego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger