9/21/2017

Szybkie, proste i smaczne pomysły na pastę pomodor


Kochani u mnie też bywa często, że czasu brak a zjeść smacznie bym chciała. Pójście do restauracji oczywiście jest rozwiązaniem ale czy na dłuższą metę się sprawdza dla osoby która ceni sobie swoją kuchnie? Odpowiedź jest prosta : NIE. Szybkie i tanie zamienniki typu Fastfood albo kupowanie " gotowców" zawsze wiąże się z szkodliwym jedzeniem pozbawionym jakichkolwiek wartości odżywczych więc odpada na wstępie. W takich wypadkach nie pozostaje nic innego jak ugotowanie prostego a zarazem wartościowego i sprawdzonego posiłku ze sprawdzonych półproduktów. Dzisiaj na moim talerzu widnieją dla Was dwie propozycje na makaron w pomidorach z dodatkami. Pierwszy wariant który zawsze się sprawdza nie zważywszy na porę roku czy upodobania to makaron z warzywami. Drugi zaś już jest dedykowany osobom które lubują w morskich klimatach, pasta z tuńczykiem. A zatem zapraszam do zapoznania się z banalnymi podpowiedziami co z czym, po co i dlaczego.


Makaron z warzywami w pomidorach

* 500 g dowolnego makaronu Bio
* puszkę pomidorów pelati bądź pokrojonych
* świeże warzywa : kalafior, brokuł, cukinia, papryka
* bazylia
* 2 ząbki czosnku
* oliwa sansa
* sól himalajska, pieprz

Wstaw wodę na makaron, posól ją i wlej trochę oliwy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzuć wybrany przez Ciebie makaron i działaj wedle zaleceń na odwrocie opakowania. Zawsze wybieram makaron Bio. W większości wypadków jest to makaron orkiszowy bądź żytni razowy ale tym razem razowy pszenny wygrał. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior i brokuł wrzuć do garnka z wrzątkiem na około 10 min i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. W między czasie podgrzej na patelni oliwę, wsyp odrobinę soli i poszatkowany wcześniej czosnek, po chwili dorzuć paprykę i cukinię. Podgotowany kalafior z brokułem odcedź i dorzuć do patelni, wymieszaj wszystko ze sobą, pozostaw na około 5 min a następnie wrzuć pokrojone pomidory z puszki i bazylię, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy makaron będzie gotowy odcedź go i dorzuć do patelni. Po dokładnym wymieszaniu całości, danie jest gotowe do podania. Możecie posypać startym parmezanem całość.



Makaron z tuńczykiem w pomidorach

* 500 g dowolnego makaronu Bio
* puszkę pomidorów pelati bądź pokrojonych
* cebula
* kapary
* tuńczyk kawałki w sosie własnym ( puszka)
* świeża pietruszka
* 2 ząbki czosnku
* oliwa sansa
* sól himalajska, pieprz

Wstaw wodę na makaron, posól ją i wlej trochę oliwy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzuć wybrany przez Ciebie makaron i działaj wedle zaleceń na odwrocie opakowania. Zawsze wybieram makaron Bio. W większości wypadków jest to makaron orkiszowy bądź żytni razowy ale tym razem razowy pszenny wygrał. Podgrzej na patelni oliwę, wsyp odrobinę soli i poszatkowany wcześniej czosnek i cebulę. Następnie wrzuć pokrojone pomidory z puszki, kapary i tuńczyka, wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu pod przykryciem na około 10 min.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy makaron będzie gotowy odcedź go i dorzuć do patelni. Po dokładnym wymieszaniu całości, danie jest gotowe do podania. Możecie posypać całość pokrojoną świeżą pietruszką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger