9/13/2017

Zapiekany bakłażan z kurkami i fasolą Mung



Oto moja kolejna odsłona na faszerowane bakłażany. Jeszcze niedawno nawet nie znałam dokładnie ich smaku a dzisiaj w głowie siedzi mi masa to i róż nowych pomysłów na ich przyrządzenie. Oprócz walorów smakowych posiadają również niezbędne wartości odżywcze. Są warzywem który dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, magnezu i wapnia a także są bardzo dobrym źródłem błonnika. Wykorzystując sezon na kurki postanowiłam je dołączyć do farszu który dzięki nim stanie się bardziej aromatyczny. Również nie możemy zapomnieć o fasoli mung. Jeszcze w Naszej kuchni mało spotykana ale swoimi właściwościami jak i delikatnym smakiem zachęca do częstych przygód kulinarnych z jej udziałem. Fasola mung jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza, odtruwa i odnawia organizm człowieka, niweluje stres, ma działanie antynowotworowe i wspomaga serce. Jak sami widzicie kompozycja dzisiejszych składników to nie tylko niezapomniany smak ale i odpowiednia dawka witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do przygotowania zapiekanych bakłażanów potrzebujesz:

* 2 średniej wielkości bakłażany
* 150 g fasoli Mung
* 100 g świeżych kurek
* 3 ząbki czosnku
* 1 średnią cebulę
* ok 6 szt suszonych pomidorów
* 1 łyżeczkę tymianku
* olej rzepakowy
* sól, pieprz
* 400 ml wody
* 100 ml bulionu warzywnego

Fasolę mung wrzuć do miski z letnią wodą i pozostaw najlepiej na całą noc. Odsączoną fasolę dorzuć do garnka z delikatnie osolonym wrzątkiem i gotuj około 30 min. Wody powinno być około 2-3 razy więcej niż ziaren. Ja wlałam około 400 ml wody, możesz również fasolę ugotować na wywarze warzywnym. Na osobnej patelni rozgrzej olej rzepakowy i wcześniej obraną i posiekaną cebulę wraz z czosnkiem zeszklij, dodaj dokładnie umyte kurki, zalej całość 100 ml bulionu i na malutkim ogniu duś całość. W między czasie umyj bakłażany i wydrąż z nich środek który posiekaj na mniejsze kawałki i dorzuć do potrawki. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj i pozostaw na ogniu pod przykryciem na około 10 min. Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 °C. Ugotowaną fasolę wraz z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi i tymiankiem dorzuć do potrawki i pozostaw na kolejne 10 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wypełnij nią bakłażany a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 25 min po czym wyjmij i podaj do zjedzenia.

Jeżeli masz ochotę wypróbować bakłażanów faszerowanych czerwonym ryżem zapraszam do zajrzenia w poprzedni wpis:

Faszerowany bakłażan

Z pewnością niebawem pojawią się kolejne wpisy z bakłażanem w roli głównej. 

Smacznego Wam życzę :)

4 komentarze:

  1. hej :)

    zdrowy przepis, na pewno do wypróbowania :)

    ja już Cię obserwuję :) zapraszam do siebie:

    https://a-testerka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :)
      Oczywiście dołączymy do obserwatorów i zapraszamy do korzystania z Naszych pomysłów na zdrowe przepisy. Niebawem pojawi się ich więcej ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. CZEKAM, WIĘC Z NIECIERPLIWOŚCIĄ ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger