10/27/2017

Aromatyczny krem z pieczonej dyni


Jesień zdecydowanie należy do tej pory roku, w której w kuchni królują grzyby, warzywa korzeniowe i dynia. Uwielbiam ten okres. Pełne aromatów dania rozpieszczą podniebienie każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dzisiaj pierwsza odsłona dyni. Na pierwszy rzut oka krem z dyni wydaje się nazbyt popularny i oklepany- w końcu w każdej restauracji widnieje jako danie dnia. Już nie raz jednak przekonałam się, że domowa kuchnia sprawdza się najlepiej. Hasłem, które najbardziej motywuje mnie do gotowania w domu jest " wiem co jem" . Dynia jest niskokaloryczna więc na pewno powinna znaleźć swoich sprzymierzeńców w grupie osób walczących z nadwagą bądź ceniących sobie zdrowy tryb życia. Jest skarbnicą minerałów i witamin takich jak: A, B1. B2, B3, C, beta karoten, magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor i selen.
Działa odkwaszająco i moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w odchudzaniu. Dynia powinna być przyrządzana głównie przez osoby z dolegliwościami związanymi z układem krwionośnym, a także zapobiegawczo- przy pogorszeniu się wzroku. Dzięki zawartości witamina E, dynia korzystnie wpływa na wygląd oraz stan naszej skóry. Miąższ dyni często wykorzystywany jest do przyrządzenia zup oraz różnego rodzaju wypieku ciast. Jednakże pestki dyni posiadają wiele właściwości które pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Cynk zawarty w pestkach poprawi kondycję paznokci i włosów. Dodatkowo maja działanie przeciwpasożytnicze. Dynia nie dość, że jest zdrowa to bardzo smaczna. W następnych wpisach z pewnością znajdziecie kolejne ciekawe przepisy z jej wykorzystaniem, jednajże teraz skupmy się na kremie. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:


* 1,5 kg dyni Hokkaido
* 1 średniej wielkości cebuli
* 2 ząbki czosnku
* 1,5 litra bulionu warzywnego
* 1/4 łyżeczki imbiru
* 1/4 łyżeczki cynamonu
*  1/4 łyżeczki chilli
* 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
* 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
* szczypta gałki muszkatołowej
* olej rzepakowy
* sól himalajska, pieprz

Dynię pokrój w mniejsze kawałki, pozbądź się pestek i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż dynię do rozgrzanego ( 180- 200 °C ) piekarnika i piecz ją przez około 60 min. Kiedy dynia będzie miękka wydrąż miąższ z którego ugotujemy zupę. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp szczyptę soli himalajskiej i wcześniej obraną i poszatkowaną cebulę wraz z czosnkiem. Smaż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj miąższ dyni i przyprawy, wymieszaj całość dokładnie i duś na małym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 15 min . Wlej bulion, gotuj 5 min, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj całość na krem. Przed podaniem możesz dosypać siemienia i orzechów nerkowca lub innych. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Kolejny bardzo dobry i zdrowy przepis! Twój blog to fantastyczne źródło wiedzy na temat odżywiania. Oby tak dalej <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż miło się czyta takie komentarze😀 pozytywnie podbudowują i napędzają do dalszej pracy 🍽️ dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger