10/23/2017

Bezglutenowe, wegańskie ciasto marchewkowe


Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie, wykorzystałam box i upichciłam z niego- jak się okazało- przepyszne ciasto marchewkowe. Box kokosowy od razu wpadł mi w oko. Niejednokrotnie już dałam do zrozumienia, że kokos jest moją małą kulinarną miłością. Czy kokos jest zdrowy ? Kokos to orzech palmy kokosowej który posiada wiele właściwości zdrowotnych, dzięki wartościom odżywczym, znajdującym się głównie w miąższu. Właśnie ta część kokosa jest bogata w błonnik, kwas foliowy, potas i magnez a w szczególności w rzadko spotykane nasycone kwasy tłuszczowe (trójglicerydy średniołańcuchowe- MCT). Ciasto marchewkowe kojarzy mi się z okresem jesienno- zimowym. Napakowane orzechami i aromatycznymi przyprawami umili czas w deszczowy, ponury dzień. Nie zapominajmy jednak o marchewce, która jest jednym z głównych składników naszego dzisiejszego wypieku. Marchew jest źródłem witaminy A ( w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych kartonoidów), witaminy C, K, witamin z grupy B oraz potasu, magnezu, miedzi, manganu i sodu? Marchew poprawia stan skóry, paznokci i włosów, wspomaga pamięć i koncentrację, wspiera układ nerwowy, wzmacnia odporność, oczyszcza i odtruwa organizm, redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy jak i chorób nowotworowych, wspomaga wzrok. Dzięki wszystkim składnikom ciasto jest jednym z najzdrowszych wypieków, które wzbogaci nasz codzienny jadłospis. Gorący kubek naparu z imbirem bądź herbaty rozgrzewającej aż prosi się o taki dodatek. Do przyrządzenia ciasta potrzebujesz:


Produkty suche:
* 80 g orzechów nerkowca
* 80 g orzechów włoskich
* 20 g cynamonu
* 70 g wiórków kokosowego
* 200 g mąki kokosowej
* 100 g maki z ciecierzycy
* 2,5 łyżeczki sody oczysczonej
* 1 łyżeczkę imbiru  
* 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej mielonej

Produkty mokre:
* 270- 300 g purre z batatów
* 600-650 ml mleka kokosowego
* 80 g oleju kokosowego Extra Virgin

Produkty pozostałe:
* 5-6 średniej wielkości marchewek
* 30 g siemię lniane
* 50- 60 g cukru kokosowego nierafinowanego Bio


Ponieważ u mnie w domu ciasto marchewkowe znika w mgnieniu oka, przepis jest przygotowany na dwie foremki keksówki. Możesz go śmiało zmniejszyć o połowę. Orzechy włoskie i nerkowca zmiel na małe kawałki używając blendera. W misce wymieszaj wszystkie suche produkty. Produkty mokre wraz z siemieniem i cukrem kokosowym zmiksuj w blenderze na krem. Wlej go do miski z produktami suchymi i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchew i ponownie dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie produkty połączyły się ze sobą. Przelej masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz około 40 min w 190 °C. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuj je patyczkiem, jeżeli jest suchy Twój wypiek jest gotowy. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, wystudź je. Przechowuj w chłodnym miejscu lub lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger