10/31/2017

Cytrusowy koktajl ze szpinakiem


Pomału półki w warzywniakach zapełniają się dorodnie wyglądającymi pomarańczami, cytrynami itp. To znak, że małymi krokami zbliża się okres na soczyste cytrusy. Są bogatym źródłem witaminy A, która poprawia wzrok oraz stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto dzięki zawartości witaminy C, B, B1, B12 oraz potasu, magnezu żelaza, fosforu, wapnia, sodu i pektyny które poprawiają materię, oczyszczają organizm z toksyn i przeciwdziałają wchłanianiu się do organizmu szkodliwych substancji. W związku z faktem, że cytrusy są niskokaloryczne sprawdzają się jako dodatek do wielu diet odchudzających jak i odtruwających. Koktajl został wzbogacony solidną dawką dodatkowych minerałów dzięki szpinakowi który posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Jest bogatym źródłem witaminy C, beta- karotenu, luteiny ( przeciwutleniacz) oraz kwasu foliowego, żelaza i potasu. Do przygotowania koktajlu potrzebujesz:


* solidną garść młodego szpinaku
* 1 banana
* 1 pomarańcz
* 1 cytrynę
* 1 limonkę
* 250 - 300 ml wody mineralnej

Szpinak dokładnie umyj i osusz. Cytrusy sparz gorącą wodą a następnie wraz z bananem obierz ze skóry. Owoce pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć na naczynia blendera owoce wraz ze szpinakiem, dolej wody i zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl gotowy .

PS. Ponieważ owoce cytrusowe wychładzają organizm możesz w okresie jesienno- zimowym do koktajlu dorzucić kawałek korzenia świeżego imbiru.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pomysł z kawałkiem imbiru bardzo mi się podoba. Pychotka. Lubię takie koktajle. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam imbir, tymbardziej o tej porze roku :) często co proste w przygotowaniu w smaku jest najlepsze :)

      Usuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger