10/05/2017

Fasola z warzywami i kurkumą


Ani się człowiek nie obejrzy a jesienna melancholia na dobre wkroczyła nieproszona w codzienne życie. Nie tylko pogoda się zmieniła ale sposób żywienia również. W okresie jesienno- zimowym potrawy zdecydowanie muszą być bardziej treściwe, co nie oznacza bardziej tłuste. Co najważniejsze, z odrobiną przypraw, które rozgrzeją nasz organizm. Musimy również pamiętać o warzywach. Potrzebujemy ich cały rok, nie tylko w okresie letnim, kiedy mamy ich pod dostatkiem. Dzisiejsza propozycja zdecydowanie będzie należała do grupy potraw dedykowane jesiennej aurze. Fasola jest bogactwem białka roślinnego. Dzięki zawartości witamin z grupy B, C i E a także
magnezu, fosforu, potasu i wapnia fasola ma działanie przeciwutleniające, zwalcza procesy starzenia się, chroni wątrobę, wyrównuje poziom cukru i cholesterolu, obniża ciśnienie krwi. O fasoli powinny pamiętać również osoby, które zmagają się z nadmiarem kilogramów, gdyż jest ona moczopędna, oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii. Fasola w moim przepisie została wzbogacona warzywami i kurkumą, która jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce i mózg. Pomocna również jest w walce z rakiem i chorobą Alzheimera. Jak sami widzicie, dzisiejsze gotowanie jest dedykowane takiej oto pogodzie. Zabieramy się do gotowania. Przygotuj sobie:


* 3 solidne garści fasoli Jaś
* 2 średniej wielkości pomidory
* 1 dużą marchew
* 5 cm kawałek korzenia pietruszki
* 1 cebulę
* 2 ząbki czosnku
* 150 g boczniaka
* doniczkę świeżej bazyli
* 3/4 łyżeczki kurkumy
* olej rzepakowy
* sól himalajska, pieprz


Namocz fasolę na około 8-12 godzin. Akurat ja korzystałam ze świeżej, dlatego ten etap mogłam ominąć. Ugotuj fasolę w delikatnie osolonej wodzie tak, aby była miękka. W międzyczasie umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę. Do rozgrzanego rondla z olejem wsyp odrobinę soli himalajskiej i wcześniej obrany i poszatkowany czosnek z cebulą. Smaż do momentu zarumienienia się i wrzuć wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałki pomidory, startą marchew i pietruszkę. Pozostaw całość na małym ogniu i duś przez 10 min. Pokrój w paseczki boczniaki i wraz z kurkumą dorzuć do rondla. Odcedź fasolę albo, jeżeli pozostało mało wody, zlej całość do rondla.  Jeżeli wody w fasoli było dużo, do garnka wlej około 150 ml wody lub bulionu warzywnego. Wymieszaj dokładnie i duś. Po upływie około 5-10 min wsyp posiekaną bazylię. Gotuj kolejne 5 min mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i podgotuj całość. Danie jest gotowe do podania.   

Smacznego :)

Dajcie znać czy Wam smakowało :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger