10/09/2017

Krem z pora


Aby wzmocnić swój organizm w sposób naturalny, unikając sięgania po garść witamin i suplementów, zaczynam wykorzystywać to, co natura nam dała. Por kojarzył mi się jako smaczny, o wyrazistym smaku dodatek do różnego rodzaju sałatek. Jego charakterystyczny ostry smak urozmaicał często moje codzienne kanapki na śniadanie, tym razem przyszła pora na pora w innej odsłonie. Warzywo niskokaloryczne, które na pewno swoich fanów powinno znaleźć w grupie chcących zadbać o swoją sylwetkę. Jest bogatym źródłem witamin: C, E, A, B1, B2, B6, PP oraz żelaza, siarki, fosforu, wapnia i potasu. Por znalazł swoje zastosowania w leczeniu anemii, działa odtruwająco na organizm, usuwa toksyny, ma działanie moczopędne. Por wzmacnia odporność dzięki czemu czyni nasz krem tak wyjątkowym o tej porze roku. Krem z pora jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Aby go ugotować, potrzebujesz dosłownie paru produktów.

* 300 g pora
* 250 g ziemniaków
* 1 średniej wielkości cebulę
* 100 ml mleka ryżowego
* 700 ml bulionu warzywnego
* olej rzepakowy
* siemię lniane
* kiełki
* sól himalajską i pieprz

Umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki pora i ziemniaki. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp odrobinę soli himalajskiej i wcześniej poszatkowaną cebulę i smaż ją do momentu kiedy się zeszkli. Dorzuć ziemniaki i pora i duś całość na niedużym ogniu pod przykryciem, mieszając tak aby nic nie przywarło do garnka przez 15 min. Kiedy warzywa będą miękkie, wlej bulion, wymieszaj i gotuj co najmniej 15 min. Na koniec dolej mleko ryżowe, wymieszaj, dopraw solą himalajską i pieprzem i całość odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupa jest gotowa. Osobiście preferuję podanie jej z kiełkami np. brokuła  i odrobiną sieminia, ale równie dobrze komponować się będzie z grzankami.

Smacznego :)   

1 komentarz:

  1. Pomysł z siemieniem super! Niby taki drobiazg ale jak może wzbogacić zupę, jestem pod wrażeniem bloga ;)))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger