10/28/2017

Sałata z pieczonych buraków, świeżym szpinakiem


Dzisiaj postanowiłam przygotować sałatę którą kiedyś miałam okazję skosztować. Przepis nie będzie autorski ale z czystego serducha godny polecenia. O tym, że buraki są zdrowe, już pisałam. Dla przypomnienia zapraszam do wpisu:

Buraki i ich właściwości odżywcze

Sałata to połączenie głównie pieczonych buraków, sera fety i świeżego szpinaku. Każdy z tych składników odgrywa ważną rolę poprzez zawartość niezbędnych wartości odżywczych. Zawsze staram się zwracać uwagę na to, aby moje przepisy były smaczne, jak i również wzbogacały nasz organizm. Propozycja dzisiejsza- choć nie moja- spełnia moje wymagania. Do przygotowania sałaty z pieczonych buraków niezbędne są:

* 5 średniej wielkości buraków
* 100 g sera feta
* 250 g świeżego młodego szpianku
* solidną garść orzechów arachidowych niesolonych
* 1,5 łyżki miodu
* 1 łyżkę prażonego białego sezamu
* 2 łyżki redukcji balsamicznej
* 3/4 łyżeczki nasion kolendry
* 1 łyżeczkę ziela angielskiego
* ok 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy
* szczypta gałki muszkatołowej
* sól himalajska, pieprz

Do niewielkiej miseczki wlej oliwę, miód, redukcję balsamiczną oraz dodaj gałkę muszkatołową, szczyptę soli, pieprzu oraz rozgniecione w moździerzu ziele angielskie i ziarenka kolendry. Wymieszaj dokładnie całość uzyskując dressing. Nastaw piekarnik na temperaturę 180- 200 °C. Umyj dokładnie buraki, obierz je ze skóry, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na około 45-50 min. Upieczone buraki ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Liście młodego szpinaku umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj buraki, orzechy i pokrojony w kosteczkę ser feta. Zalej wcześniej przygotowanym dressingiem sałatę, wsyp sezam i wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Sałata jest gotowa do podania.

Smacznego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger