11/27/2017

Bezglutenowe gofry kokosowe



Od dłuższego czasu chodziły za mną gofry z mąki kokosowej. Oczywiście konsystencją różnią się od chyba każdemu dobrze znanych gofrów pszennych. Kokosowe są cięższe, przez co są sycące, ale nie stanowi to większego problemu. Jedynym minusem może być fakt, iż nie są tak chrupiące. Patrząc jednak na wartości odżywcze i walory smakowe, mogę przemilczeć i zapomnieć o tym jednym mankamencie. Niestety, nie można mieć wszystkiego. Mąka kokosowa jest produktem bezglutenowym i wyróżnia się łagodnym zapachem kokosa. Polecana jest w szczególności diabetykom, gdyż zawiera znikomą ilość strawnych węglowodanów. Co za tym idzie - nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ma wysoką zawartość błonnika oraz białka a zarazem niską zawartość tłuszczu. Obniża poziom cholesterolu. Gofry same w sobie są bardzo smaczne. Ja, osobiście, bardzo lubię połączenie kokosa z borówką amerykańską, więc i tym razem postanowiłam wykorzystać mój niezawodny duet. W owocach borówki amerykańskiej znajdziesz wiele minerałów takich jak: cynk, selen, miedź i mangan oraz witamin: C, B , A, E, D i PP. Dzięki temu spożywanie borówki pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wpływa pozytywnie na metabolizm i układ pokarmowy. Połączenie kokosa i borówki, jak sami widzicie, przynosi wiele dobrego dla organizmu. Gofry sprawdzą się idealnie jako przekąska oraz śniadanie, a do ich przyrządzenia przygotuj sobie:

* 2 łyżki oleju kokosowego
* 5 jajek
* szczypta soli himalajskiej
* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* 100 g mąki kokosowej
* 1/4 łyżeczki cynamonu
* 100 ml wody gazowanej
* 2 łyżki syropu klonowego lub kokosowego

Olej kokosowy rozpuść i wraz z jajkami, sodą, syropem, szczyptą soli i cynamonem zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę kokosową, tylko pamiętaj, przesiej przez sitko mąkę tak aby pozbyć się grudek i ponownie wszystko dokładnie zmiksuj. Dolej wodę i powtórz czynność miksowania. Masa powinna być jednolita, bez grudek. Rozgrzej gofrownicę i dużą łyżką , najlepiej chochlą rozlej odpowiednią ilość masy na gofrownicy.

Aby przygotować dżem z borówki amerykańskiej potrzebne będą:

* 200 g borówki
* 1 łyżeczkę ksylitolu
* sok z ćwiartki cytryny
* 1/3 łyżeczki agaru

Do niewielkiego garnka wsyp dokładnie umyte owoce borówki, dodaj sok z cytryny, ksylitol i dokładnie wymieszaj gotując całość na niewielkim ogniu. Kiedy owoce zaczną być miękkie i puszczać sok wsyp agar, wymieszaj i pozostaw na ogniu pilnując aby dżem nie przywarł do garnka.
Po dosłownie 15 minutach dżem jest gotowy. Wystudź i podaj wraz z goframi.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger