11/09/2017

Bezglutenowe placuszki gruszkowe


Chociaż uwielbiam jabłka, to nie ukrywam, że z większym smakiem zajadałabym się soczystymi gruszkami. Są idealnym dodatkiem do sałatek owocowych, ale nie tylko. Gruszki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, dzięki zawartości jodu, rzadko spotykanego minerału w pozostałych owocach. Są również skarbnicą miedzi, witaminy K, przeciwutleniaczy, błonnika oraz boru, który odpowiedzialny jest za usprawnienie pracy mózgu oraz ułatwi organizmowi zatrzymać wapń. Wzmacnia kości i dzięki temu akurat te owoce są polecane profilaktycznie przy osteoporozie. Gruszki jednak mają znacznie więcej zalet. W jej skórce znajdują się najcenniejsze dla organizmu składniki, które mają działanie antyrakowe. To dzięki przeciwutleniaczom, flawonoidom w niej skrywanej. Są również dobrym źródłem błonnika, który usprawni nam przemianę materii oraz ułatwi przyswajanie minerałów i witamin. Mogą stanowić idealną przekąskę między posiłkami lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dzisiaj jednak wykorzystam je do przyrządzenia bezglutenowego posiłku, które może sprawdzić się zarówno jako śniadanie ale i również przekąska. Placuszki gruszkowe również możesz zapakować swoim pociechom do szkoły. Do ich przyrządzenia użyłam mąki jaglanej która jest bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia oraz witaminy B i E. Aby usmażyć bezglutenowe placuszki gruszkowe, przygotuj sobie:

* 150 g mąki jaglanej
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* szczyptę soli himalajskiej
* 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
* 4 jajka
* 1 banan
* 2 średniej wielkości gruszki
* 1- 1,5 łyżeczki ksylitolu
* 100 g jogurtu naturalnego typ grecki
* olej do smażenia, np. rzepakowy

Wszystkie produkty wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj je ze sobą, używając miksera. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego i smaż placki z obu stron, aż się zarumienią. Możesz je podać posypane wiórkami kokosowymi bądź z dodatkiem ulubionej konfitury.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger