11/13/2017

Korzenny mus z dyni


Przepisów jak i pomysłów na wykorzystanie dyni jest mnóstwo. Dzisiaj jednak naszła mnie chęć na mus z dyni, który może się idealnie sprawdzić jako dodatek do naleśników bądź placuszków. Mam też ciekawy pomysł na wykorzystanie go w przepisie, ale to Wam zdradzę już niebawem, w kolejnym wpisie. Dynia jest niskokaloryczna więc na pewno powinna znaleźć swoich sprzymierzeńców w grupie osób walczących z nadwagą bądź ceniących sobie zdrowy tryb życia. Jest skarbnicą minerałów i witamin takich jak: A, B1, B2, B3, C, beta karoten, magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor i selen. Działa odkwaszająco i moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w odchudzaniu. Dynia powinna być przyrządzana głównie przez osoby z dolegliwościami związanymi z układem krwionośnym, a także zapobiegawczo- przy pogorszeniu się wzroku. Dzięki zawartości witaminy E, dynia korzystnie wpływa na wygląd oraz stan naszej skóry. Aby wzbogacić smak i właściwości, mus został przygotowany z aromatycznymi przyprawami.
Kurkuma- jedna z najzdrowszych przypraw świata, słynie z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce i mózg. Pomocna w walce z rakiem i chorobą Alzheimera.
Goździki- mają właściwości znieczulające, wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje, obniżają poziom cholesterolu i przedłużają młodość. 
Cynamon- dodaje energii i witalności, jest wspaniałym źródłem manganu i żelaza. Pobudza trawienie, zapobiega nadkwaśności, przyśpiesza przemianę materii, polepsza proces trawienia oraz reguluje pracę nerek.
Imbir- ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, przyśpiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem.
Kardamon- posiada właściwości chroniące przed nowotworami, pomaga organizmowi usunąć toksyny przez nerki. Posiada właściwości przeciwzapalne, moczopędne, antydepresyjne, stosowany w leczeniu choroby wrzodowej.
Do przyrządzenia musu przygotuj sobie:

* 5 goździków
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 2 cm korzenia imbiru
* szczypta kardamonu
* 1/4 łyżeczki kurkumy
* 100- 150 ml wody
* pół średniej wielkości dyni Hokkaido
* 1 ziele angielskie
* 1 solidną łyżkę miodu lub syropu z agawy

Obierz dynię i pokrój ją w większą kostkę. Do garnka wlej wodę, wrzuć dynię i wsyp przyprawy. Wymieszaj dokładnie składniki i gotuj na średnim ogniu przez 25-30 min. Kiedy dynia będzie miękka, dolej miód lub syrop, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Blenderem zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji musu. Aromatyczny, korzenny mus z dyni gotowy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger