11/30/2017

Rozgrzewający cytrusowy koktajl z kurkumą, imbirem i jagodami goji


Do każdej pory roku pasuje inny koktajl. Wiosną króluje świeża pokrzywa, latem dominują cytrusy, świeże ogórki, zioła i mięta. W okresie jesienno- zimowym nasze ulubione owoce najlepiej  wzbogacić przyprawami, które rozgrzeją nas a zarazem pomogą zwiększyć odpornością organizmu. Jednym z moich ulubionych napój, które często przygotowuję jest właśnie ten. Połączenie cytrusów, aromatycznych przypraw i jagód goji. Cytrusy są bogatym źródłem witaminy A, która poprawia wzrok oraz stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto dzięki zawartości witaminy: C, B, B1, B12 oraz potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, sodu i pektyny które poprawiają materię, oczyszczają organizm z toksyn i przeciwdziałają wchłanianiu się do organizmu szkodliwych substancji. Są niskokaloryczne, dlatego też sprawdzają się jako dodatek do wielu diet odchudzających jak i odtruwających. Jagody goji są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Podtrzymują zdrowszy wygląd skóry, podnoszą zawartość hemoglobiny we krwi, wspomagają system odpornościowy, odżywiają wątrobę i nerki. Mają wpływ na niszczenie oraz neutralizują działanie wolnych rodników oraz na przyswajanie węglowodanów. Kontrolują zawartość tłuszczu. Jednak mój koktajl nie byłby tak wartościowy gdybym nie wzbogaciła go tymi o to przyprawami:
Kurkuma- jedna z najzdrowszych przypraw świata, słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce i mózg. Pomocna w walce z rakiem i chorobą Alzheimera. 
Cynamon- dodaje energii i witalności, jest wspaniałym źródłem manganu i żelaza. Pobudza trawienie, zapobiega nadkwaśności, przyśpiesza przemianę materii, polepsza proces trawienia oraz reguluje pracę nerek.
Imbir- ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem.
Do przyrządzenia rozgrzewającego koktajlu przygotuj sobie:

* pół jabłka
* 2 pomarańcze
* 1 cytrynę
* garść jagód goji
* 1/3 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczkę kurkumy
* świeży imbir, około 5 cm
* szczypta świeżo mielonego pieprzu
* woda niegazowana

Cytrynę i pomarańcze obierz ze skórki. Jabłko dokładnie umyj i wraz z cytrusami pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć owoce do naczynia blendera. Wsyp  jagody goji, przyprawy i obrany, pokrojony imbir. Wlej wodę. Ilość uzależniona jest ode tego, jak rzadki chcesz uzyskać napój. Całość dokładnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl gotowy.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger