Wegańskie
gołąbki to kolejnym pomysł na zdrowy, pełnowartościowy dodatek
do obiadu. Na ich przygotowanie poświęcisz tyle samo czasu, co w
tradycyjną propozycje mięsną, a na pewno będą stanowić bogatszy w
wartości odżywcze dodatek do posiłku. Gołąbki faszerowane są
między innymi kaszą jaglaną, która jest lekkostrawna
ale sycąca, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na
przemianę materii, ułatwiając tym samym odchudzanie. Zawiera sporą
ilość antyoksydantów, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne
rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia organizmu, a
nawet za powstawanie nowotworów. Mój farsz to nie tylko połączenie aromatycznych ziół, ale również
ryżu basmati, który jest skarbnicą żelaza i witaminy B6 oraz
zielonej soczewicy. Soczewica jest bogatym źródłem witamin B1, B2,
B5, B6, PP, K, kwasu foliowego oraz magnezu, potasu, żelaza, cynku,
fosforu i miedzi. Wegańskie gołąbki to świetny
pomysł również dla osób lubujących się w mięsiwach. Warto
urozmaicać swoją dietę i poznawać nowe rozwiązania na znane nam
od lat dania. Do przyrządzenia gołąbków przygotuj sobie:
Farsz:
* 100 g ryżu basmati
* 100 g zielonej soczewicy
* 100 g kaszy jaglanej
* pół pęczka koperku
* pół pęczka natki pietruszki
* 700 g pieczarek
* 250 g pomidorów suszonych
* łyżeczka majeranku
* łyżeczka tymianku
* łyżeczka kuminu
* łyżkę siemienia
* sól himalajska, pieprz
Sos:
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* 1,5 łyżki redukcji balsamicznej
* pół pęczka koperku
* łyżeczka papryki wędzonej
* sól himalajska, pieprz
* bulion warzywny
* większą główkę kapusty, najlepiej włoskiej
Pozostałe
:
Do
osolonej i wrzącej wody włóż oddzielone i dokładnie umyte liście
kapusty. Gotuj pod przykryciem 20 min, a następnie wyciągnij i
pozostaw do wystudzenia. Jeżeli liście mają grube i twarde nerwy,
możesz je wykroić tak aby liście łatwo się zawijały i formowały. Kaszę jaglaną, soczewicę i ryż przepłucz i ugotuj w osobnych garnuszkach w delikatnie osolonej
wodzie a następnie wystudź je.
Pokrój pieczarki w kostkę i wraz z posiekanymi pomidorami i natką
pietruszki przesmaż całość, używając najlepiej oleju ze słoiczka po pomidorach suszonych ( nie cały, niewielką ilość). Ugotowaną
soczewicę wraz z podsmażoną potrawką z pieczarek zmiksuj blenderem
do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kaszę, ryż, posiekany koperek,
siemię lniane i pozostałą cześć przypraw. Wymieszaj dokładnie
całość. Do smaku dopraw wedle uznania solą himalajską i
pieprzem. Farsz jest gotowy do formowania i zawijania w liście
kapusty.
Aby
przygotować sos, składniki umieść w garnku, wymieszaj i podgrzej
na małym ogniu.
Uformowane
gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej je wcześniej
przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika, przykryj pokrywką lub
folią aluminiową i piecz w
160°C
przez około 25 minut.Gołąbki są gotowe do podania.
Smacznego :)
Wyglądają przepysznie ❤️
OdpowiedzUsuńSmakują tak jak wyglądają 🍽️ Smacznego 👍
Usuń