11/05/2017

Wegańskie Gołąbki


Wegańskie gołąbki to kolejnym pomysł na zdrowy, pełnowartościowy dodatek do obiadu. Na ich przygotowanie poświęcisz tyle samo czasu, co w tradycyjną propozycje mięsną, a na pewno będą stanowić bogatszy w wartości odżywcze dodatek do posiłku. Gołąbki faszerowane są między innymi kaszą jaglaną, która jest lekkostrawna ale sycąca, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na przemianę materii, ułatwiając tym samym odchudzanie. Zawiera sporą ilość antyoksydantów, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia organizmu, a nawet za powstawanie nowotworów. Mój farsz to nie tylko połączenie aromatycznych ziół, ale również ryżu basmati, który jest skarbnicą żelaza i witaminy B6 oraz zielonej soczewicy. Soczewica jest bogatym źródłem witamin B1, B2, B5, B6, PP, K, kwasu foliowego oraz magnezu, potasu, żelaza, cynku, fosforu i miedzi. Wegańskie gołąbki to świetny pomysł również dla osób lubujących się w mięsiwach. Warto urozmaicać swoją dietę i poznawać nowe rozwiązania na znane nam od lat dania. Do przyrządzenia gołąbków przygotuj sobie:

Farsz:

* 100 g ryżu basmati
* 100 g zielonej soczewicy
* 100 g kaszy jaglanej
* pół pęczka koperku
* pół pęczka natki pietruszki
* 700 g pieczarek
* 250 g pomidorów suszonych
* łyżeczka majeranku
* łyżeczka tymianku
* łyżeczka kuminu
* łyżkę siemienia
* sól himalajska, pieprz

Sos:

* 5 ziaren ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* 1,5 łyżki redukcji balsamicznej
* pół pęczka koperku
* łyżeczka papryki wędzonej
* sól himalajska, pieprz
* bulion warzywny

Pozostałe :

* większą główkę kapusty, najlepiej włoskiej

Do osolonej i wrzącej wody włóż oddzielone i dokładnie umyte liście kapusty. Gotuj pod przykryciem 20 min, a następnie wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Jeżeli liście mają grube i twarde nerwy, możesz je wykroić tak aby liście łatwo się zawijały i formowały. Kaszę jaglaną, soczewicę i ryż przepłucz i ugotuj w osobnych garnuszkach w delikatnie osolonej wodzie a następnie wystudź je. Pokrój pieczarki w kostkę i wraz z posiekanymi pomidorami i natką pietruszki przesmaż całość, używając najlepiej oleju ze słoiczka po pomidorach suszonych ( nie cały, niewielką ilość). Ugotowaną soczewicę wraz z podsmażoną potrawką z pieczarek zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kaszę, ryż, posiekany koperek, siemię lniane i pozostałą cześć przypraw. Wymieszaj dokładnie całość. Do smaku dopraw wedle uznania solą himalajską i pieprzem. Farsz jest gotowy do formowania i zawijania w liście kapusty.
Aby przygotować sos, składniki umieść w garnku, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu.
Uformowane gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej je wcześniej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w 160°C przez około 25 minut.Gołąbki są gotowe do podania.

Smacznego :)





2 komentarze:

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger