12/21/2017

Bezglutenowe ciasto czekoladowe


Czas Świąt Bożego Narodzenia to wspólne chwile spędzone z najbliższymi. Dla mnie ten okres jest wyjątkowy. Rodzinne świętowanie przy stole uginającym się od specjałów to widok wpisany w historię mojej rodziny. Ponieważ każdy z nas ma swoje ulubione przysmaki, bez których nie wyobraża sobie świąt, stół powiększa się z roku na rok. Dzisiaj zdradzę Wam przepis na ciasto wegańskie, które idealnie może się sprawdzić jako jedna ze słodkich propozycji na bożonarodzeniowe obżarstwo. Jest smaczne i pełne wartości odżywczych. Nie zawiera mąki, cukru i tłuszczu. Głównym składnikiem jest czerwona fasola, czyli roślina strączkowa. Stanowi bogate źródło witamin z grypy B, w szczególności B1 (tiaminę), która działa antydepresyjnie i pozytywnie wpływa na pamięć. Zawiera kwas foliowy, cynk, żelazo, wapń, potas, błonnik i selen. Polecana jest głównie kobietom w czasie menopauzy. Dzięki zawartości błonnika oczyszcza organizm z toksyn. Olej kokosowy Extra Virgin w ok. 90% składa się z tłuszczów nasyconych, które organizm człowieka przekształca bezpośrednio w energię, a nie magazynuje w postaci złogów lub zapasów tłuszczu. Jednym z najważniejszych kwasów, który występuje w oleju Extra Virgin jest kwas laurynowy. Wspomaga on układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Kwas laurynowy występuje także w mleku matki. Dodatkowo olej kokosowy Extra Virgin zawiera takie minerały jak: wapń, fosfor oraz potas oraz witaminy jak: A, B, i C. Zastosowanie znalazł w kuchni, w domowej apteczce, w kosmetyce, polecany jest także sportowcom. Do przyrządzenia ciasta przygotuj sobie:
* 2 czubate łyżki naturalnego kakao
* 50 g orzechów włoskich
* 50 g orzechów nerkowca
* 2 czubate łyżki miodu
* 0,5 łyżeczkę sody oczyszczonej
* 0,5 łyżeczkę proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 1-2 średniej wielkości dojrzałe banany
* 1 szczyptę soli
* pół tabliczki gorzkiej czekolady
* 2-3 łyżki mleka kokosowego
* 2 jaja całe
* 1 puszkę czerwonej fasoli
Fasolę z puszki wypłucz. Orzechy zmiel na mniejsze kawałki. Gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuść. Umieść wszystkie składniki w misce blendera i dokładnie miksuj do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Wyłóż foremkę keksówkę papierem do pieczenia. Wlej masę i piecz w piekarniku przez ok 50-60 min w 180 stopniach. W trakcie pieczenia sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy wraz z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do przygotowania polewy czekoladowej potrzebne będą: * parę kostek gorzkiej czekolady * łyżkę oleju kokosowego Extra Virgin
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Tak przygotowaną polewą możesz udekorować ciasto.Ciasto jest gotowe.
Życzę Wam wszystkim wesołych, rodzinnych i przede wszystkim smacznych Świąt Bożego Narodzenia!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger