12/08/2017

Krem z dyni z dodatkiem gruszki


Jesień dobiega końca. W myślach szukamy już pomału inspiracji na świąteczny stół, a mnie naszła ochota na połączenie dyni i gruszki. Prawdziwe smaki jesieni, zamknięte w jednym aromatycznym kremie. Gruszki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy dzięki zawartości jodu, który w innych owocach jest rzadko spotykanym minerałem. Są również skarbnicą miedzi, witaminy K, przeciwutleniaczy, błonnika oraz boru, który odpowiedzialny jest za usprawnienie pracy mózgu oraz ułatwianie organizmowi w zatrzymywaniu wapnia. Wzmacnia kości, dzięki czemu akurat te owoce są polecane profilaktycznie przy osteoporozie. Gruszki jednak mają znacznie więcej zalet. W jej skórce znajdują się najcenniejsze dla organizmu składniki, które mają działanie antyrakowe. To dzięki przeciwutleniaczom, flawonoidom w niej zawartych. Są również dobrym źródłem błonnika, który usprawnia przemianę materii oraz ułatwia przyswajanie minerałów i witamin. Dynia jest niskokaloryczna, więc na pewno powinna znaleźć swoich sprzymierzeńców w grupie osób walczących z nadwagą bądź ceniących sobie zdrowy tryb życia. Jest skarbnicą minerałów i witamin takich jak: A, B1, B2, B3, C, beta karoten, magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor i selen. Działa odkwaszająco i moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w odchudzaniu. Dynia powinna być przyrządzana głównie przez osoby z dolegliwościami związanymi z układem krwionośnym, a także zapobiegawczo- przy pogorszeniu się wzroku. Dzięki zawartości witaminy E, dynia korzystnie wpływa na wygląd oraz stan naszej skóry. Oczywiście nie mogłam zapomnieć, aby wzbogacić krem wyjątkowymi przyprawami, które nie dość że nadają zupie charakterystyczny smak i wpływają pozytywnie na nasz organizm, to rozgrzeją w pochmurne i zimne dni. Kurkuma - jedna z najzdrowszych przypraw świata, słynie z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce i mózg. Pomocna w walce z rakiem i chorobą Alzheimera. Imbir - ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, przyśpiesza spalanie tłuszczu, pomaga w walce z cellulitem. Do przyrządzenia kremu przygotuj sobie:
* 1 kg dyni Hokkaido * 1 średniej wielkości cebulę * 3 -4 dojrzałe gruszki * 2 ziemniaki * 1 łyżeczkę świeżo startego imbiru * 1 łyżeczkę kurkumy * olej rzepakowy * 1 łyżeczkę tymianku * 250 ml mleka kokosowego * ok 450-500 ml bulionu warzywnego * sól himalajską, pieprz
Obierz ziemniaki, gruszki, cebulę i dynię ze skóry. Z dyni usuń pestki a następnie pokrój warzywa w kostkę. Do garnka wlej olej rzepakowy, wsyp odrobinę soli i pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj dynię i ziemniaki. Wsyp kurkumę, imbir i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 10 min. Dorzuć do garnka gruszki i pozostaw na kolejne 5 min mieszając warzywa, aby nie przywarły. Wlej bulion i gotuj przez 10- 15 min do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Dolej mleko kokosowe, Dopraw pieprzem i ewentualnie solą himalajską do smaku. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupa gotowa. Do podania wsypuję pestki dyni.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Prosto z mojego talerza , Blogger